Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Scholierenwedstrijd over moedermelk

14 juni 2016

Afgelopen schooljaar deden verschillende scholen in Nederland mee aan het project Irresistible. In dit project zijn in 10 verschillende landen lesmodules ontwikkeld over natuurwetenschappelijke onderwerpen.

Op de Nederlandse scholen volgden leerlingen uit de bovenbouw een lesmodule over Koolhydraten in Moedermelk bij de vakken biologie en/of scheikunde. Als afsluiting van het project op school maakten de leerlingen een tentoonstelling over wat ze geleerd hadden, vaak met behulp van de beroemde IKEA-vakjeskast.

De ingestuurde materialen | Foto Science LinX
De ingestuurde materialen | Foto Science LinX

Vier scholen, het Lindecollege in Wolvega, het Marnecollege in Bolsward, het Erasmus en SG St. Canisius in Almelo, stuurden eind mei de mooiste stukken uit hun tentoonstelling in. Deze stukken waren te zien op de expositie in de Aa-kerk in Groningen tijdens de Onderzoeksdagen voor scholieren en de Nacht van Kunst en Wetenschap.

De bijna 300 bezoekers van de onderzoeksdagen mochten stemmen op hun favoriete exhibit. Op De Nacht hebben ook nog ruim tweeduizend mensen de tentoonstelling bekeken en gestemd. Uiteindelijk was het niet een van de vakjes van de IKEA-kast, maar het Mammae-spel dat de meeste stemmen kreeg. Dit spel, gemaakt door leerlingen van het Lindecollege, leert je spelenderwijs van alles over moedermelk. De leerlingen kochten een tweedehands spel in de kringloopwinkel en vervingen de teksten op de kaartjes met allerlei vragen over de lesmodule.

Als prijs mogen de leerlingen die dit spel maakten met hun docenten biologie en scheikunde mee naar de eindconferentie van het project in Kiel, van 28 september tot 1 oktober. Op deze eindconferentie zijn docenten en leerlingen aanwezig uit alle tien deelnemende landen van het project. Er zal een tentoonstelling over het project worden ingericht, met de winnende bijdrages uit alle landen, tijdens deEuropean Researchers Night die op vrijdagavond 30 september in Kiel zal plaatsvinden.

Laatst gewijzigd:19 februari 2018 14:24
printView this page in: English

Meer nieuws