Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Scholierenwedstrijd over moedermelk

14 juni 2016

Afgelopen schooljaar deden verschillende scholen in Nederland mee aan het project Irresistible. In dit project zijn in 10 verschillende landen lesmodules ontwikkeld over natuurwetenschappelijke onderwerpen.

Op de Nederlandse scholen volgden leerlingen uit de bovenbouw een lesmodule over Koolhydraten in Moedermelk bij de vakken biologie en/of scheikunde. Als afsluiting van het project op school maakten de leerlingen een tentoonstelling over wat ze geleerd hadden, vaak met behulp van de beroemde IKEA-vakjeskast.

De ingestuurde materialen | Foto Science LinX
De ingestuurde materialen | Foto Science LinX

Vier scholen, het Lindecollege in Wolvega, het Marnecollege in Bolsward, het Erasmus en SG St. Canisius in Almelo, stuurden eind mei de mooiste stukken uit hun tentoonstelling in. Deze stukken waren te zien op de expositie in de Aa-kerk in Groningen tijdens de Onderzoeksdagen voor scholieren en de Nacht van Kunst en Wetenschap.

De bijna 300 bezoekers van de onderzoeksdagen mochten stemmen op hun favoriete exhibit. Op De Nacht hebben ook nog ruim tweeduizend mensen de tentoonstelling bekeken en gestemd. Uiteindelijk was het niet een van de vakjes van de IKEA-kast, maar het Mammae-spel dat de meeste stemmen kreeg. Dit spel, gemaakt door leerlingen van het Lindecollege, leert je spelenderwijs van alles over moedermelk. De leerlingen kochten een tweedehands spel in de kringloopwinkel en vervingen de teksten op de kaartjes met allerlei vragen over de lesmodule.

Als prijs mogen de leerlingen die dit spel maakten met hun docenten biologie en scheikunde mee naar de eindconferentie van het project in Kiel, van 28 september tot 1 oktober. Op deze eindconferentie zijn docenten en leerlingen aanwezig uit alle tien deelnemende landen van het project. Er zal een tentoonstelling over het project worden ingericht, met de winnende bijdrages uit alle landen, tijdens deEuropean Researchers Night die op vrijdagavond 30 september in Kiel zal plaatsvinden.

Laatst gewijzigd:19 februari 2018 14:24
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...