Betere plastic halfgeleider door verdunning
RUG-promovendus Davood Abbaszadeh heeft met collega’s uit Duitsland een manier gevonden om plastic halfgeleiders efficiënter te maken. Het levert betere led’s op, en mogelijk ook efficiëntere zonnecellen. En dat tegen lagere kosten. Het onderzoek is maandag 25 april gepubliceerd in Nature Materials.
Een goede halfgeleiders moet de stroom efficiënt geleiden. Bij halfgeleiders op basis van silicium bereik je dat door zo zuiver mogelijk materiaal te gebruiken. Maar voor halfgeleiders op basis van organische materialen (polymeren) gelden andere regels. Davood Abbaszadeh onderzocht binnen het Zernike Institute for Advanced Materials van de RUG naar een manier om de zogeheten elektronenvallen die de geleiding in dit soort materiaal verminderen te bestrijden.

Abbaszadeh deed dit door het materiaal te verdunnen met een simpele, goedkope polymeer. De geleiding in verdunde halfgeleidermateriaal was hoger dan in het zuivere materiaal. Toegepast in led’s leverde dit een verdubbeling van de hoeveelheid uitgezonden licht op. Daarnaast zijn de kosten van het materiaal met 90 procent gedaald. Deze ontdekking staat beschreven in Nature Materials, waarin ook een ‘News and Views’ commentaar van een collega-onderzoeker stond.
Hij prijst het onderzoek, maar stelt dat het belangrijk is uit te zoeken hoe de verdunning van de halfgeleider precies leidt tot een efficiënter materiaal. De uitkomst daarvan zal bepalen of de vondst ook gevolgen zal hebben voor industriële toepassingen van plastic halfgeleiders in led’s of zonnecellen.
Het onderzoek vond plaats onder leiding van de promoter van Abbaszedah, prof. Paul Blom. Hij is oud-hoogleraar van de RUG, en is tegenwoordig managing director van de afdeling Molecular Electronics van het Max Planck Institute for Polymer Research.
Davood Abbaszadeh promoveerde op 6 mei aan de RUG.
Laatst gewijzigd: | 17 maart 2020 14:46 |
Meer nieuws
-
12 september 2023
Kunst in tijden van AI
Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....
-
28 augustus 2023
Harish Vedantham en Casper van der Kooi genomineerd voor Wetenschapstalent 2023.
Harish Vedantham en Casper van der Kooi zijn door New Scientist genomineerd voor Wetenschapstalent 2023. De verkiezing is bedoeld om jonge wetenschappers en hun onderzoek een podium te geven.
-
26 juli 2023
Vijf veelbelovende RUG-onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs
Niet minder dan vijf veelbelovende RUG-wetenschappers gaan met behulp van de Rubicon-financiering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en ZorgOnderzoek Nederland Medische Wetenschappen (ZonMw) twee jaar onderzoek...