Open dag Ocean Grazer
Op donderdag 25 juni zijn bezoekers welkom bij een proefopstelling van de Ocean Grazer. De Ocean Grazer kan de energie van golven in de oceaan oogsten. Het platform, met een doorsnede van 400 meter en een hoogte van 230 meter, bestaat uit drijvende 'matten' die meebewegen met de golven. De op- en neergaande beweging drijft zuigers aan die water van een laag naar een hoog bassin pompen. Door het water van boven naar beneden te laten terugstromen via een turbine wordt stroom opgewekt.





In een loods bij het Natuur- en Scheikundegebouw is een proefopstelling gebouwd, waarin de werking van de Ocean Grazer is te testen. In een golfslagbak ligt een scharnierende mat die zuigers aandrijft. De krachten die ontstaan worden gemeten met tal van sensoren. De meetgegevens zijn weer te gebruiken in een grotere testopstelling van de zuigers en in het verdere ontwerp.
Meer over het concept en de bedenker leest u bij Science LinX en op de site van Ocean Grazer. Ook Unifocus maakte er een filmpje over.
Laatst gewijzigd: | 20 maart 2018 12:19 |
Meer nieuws
-
12 september 2023
Kunst in tijden van AI
Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....
-
28 augustus 2023
Harish Vedantham en Casper van der Kooi genomineerd voor Wetenschapstalent 2023.
Harish Vedantham en Casper van der Kooi zijn door New Scientist genomineerd voor Wetenschapstalent 2023. De verkiezing is bedoeld om jonge wetenschappers en hun onderzoek een podium te geven.
-
26 juli 2023
Vijf veelbelovende RUG-onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs
Niet minder dan vijf veelbelovende RUG-wetenschappers gaan met behulp van de Rubicon-financiering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en ZorgOnderzoek Nederland Medische Wetenschappen (ZonMw) twee jaar onderzoek...