Open dag Ocean Grazer
Op donderdag 25 juni zijn bezoekers welkom bij een proefopstelling van de Ocean Grazer. De Ocean Grazer kan de energie van golven in de oceaan oogsten. Het platform, met een doorsnede van 400 meter en een hoogte van 230 meter, bestaat uit drijvende 'matten' die meebewegen met de golven. De op- en neergaande beweging drijft zuigers aan die water van een laag naar een hoog bassin pompen. Door het water van boven naar beneden te laten terugstromen via een turbine wordt stroom opgewekt.





In een loods bij het Natuur- en Scheikundegebouw is een proefopstelling gebouwd, waarin de werking van de Ocean Grazer is te testen. In een golfslagbak ligt een scharnierende mat die zuigers aandrijft. De krachten die ontstaan worden gemeten met tal van sensoren. De meetgegevens zijn weer te gebruiken in een grotere testopstelling van de zuigers en in het verdere ontwerp.
Meer over het concept en de bedenker leest u bij Science LinX en op de site van Ocean Grazer. Ook Unifocus maakte er een filmpje over.
Laatst gewijzigd: | 20 maart 2018 12:19 |
Meer nieuws
-
15 december 2022
Groningse bijdrage in groot onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie
Wetenschapsfinancierder NWO honoreerde recent een groot onderzoeksproject naar nieuwe concepten voor energiezuinige Informatietechnologie met maar liefst tien miljoen euro.
-
05 december 2022
Frans J. Sijtsma nieuwe directeur Agricola School
Op voordracht van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is dr. Frans J. Sijtsma per 1 februari 2023 aangesteld als wetenschappelijk directeur van de Rudolf Agricola School for Sustainable Development. Het gaat om een...
-
29 november 2022
Wetenschapswinkels: een brug tussen universiteit en samenleving
Een wetenschapswinkel. Wat koop je daar? Een broodje kennis? Een wisdom-smoothie? Bacteriën op bestelling? Het aanbod van wetenschapswinkels is niet voor iedereen even duidelijk. Terwijl ze zo belangrijk zijn - voor samenleving, onderzoeker en...