Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Natuurkundeles op een zeilboot

19 maart 2015

Ytsen Boersma en Idsert Wijnja, leerlingen uit 4 vwo van het Borgman College in Sneek, hebben een bijzonder lesprogramma gevolgd: zij voeren mee met het ‘Masterskip’ Wylde Swan door de Caraïben. Tijdens de tocht werd natuurwetenschappelijke theorie in praktijk gebracht. Voor Science LinX maakten zij een verslag.

Op 25 januari 2015 zijn wij samen met nog negentien andere leerlingen van Nederland naar de Caribbean vertrokken om vanuit daar vijf weken langs de eilanden te varen. We zijn op het eiland St. Maarten geland, om vervolgens aan boord te gaan en met elkaar kennis te maken.

Onze eerste zeiltocht ging naar de Britse Maagdeneilanden, een tocht van ongeveer een dag. We zijn daar op verschillende eilanden geweest, waar we prachtige stranden hebben gezien. Ook hebben we daar met wilde dolfijnen gezwommen. Vervolgens zetten we koers naar Trinidad, waar we in erg industriële haven kwamen te liggen. We hebben wel een mooie tocht naar een waterval gemaakt.

Na een week in Trinidad gingen we naar St. Lucia, waar we de Wylde Swan aan een palmboom vastlegden en de berg 'Petit Pitton' beklommen. Hier hebben we veel gezwommen in het prachtige blauwe heldere water.

Vervolgens stond Dominica op het programma, waar we naar de 'Boiling lakes' zijn geweest. Een meer dat kokend heet water bevatte door de vulkanische activiteit. Antiqua was het laatste eiland, een prachtig luxe eiland. Vele resorts waren er te vinden. De reis eindigde weer op St. Maarten. Hier mochten we meevaren met de kustwacht in een rib met 700 pk.

Natuurlijk was het een prachtige ‘vakantie’, maar er moest ook gewerkt worden. We kregen van onze school een plan van aanpak mee die wij moesten voltooien op het schip. Iedere ochtend van 8 tot 11 aan de zelfstudie. Ook de middag bevatte een educatief uurtje, waar we een verdiepende les natuurkunde, biologie of scheikunde kregen.

Het onderwerp van de les had wel te maken met het schip zelf. Een extra opdracht tijdens de reis was om te solliciteren naar een functie op het schip, om zo een scheepsovername te kunnen doen.

Wij hebben echt de tijd van ons leven gehad en hopen jullie daar in deze paar woorden iets over verteld te hebben.

Verslag: Ytsen Boersma en Idsert Wijnja

Meer informatie over dit lesprogramma vind je op de website van de Wylde Swan.

Laatst gewijzigd:08 februari 2018 08:36
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...