Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Natuurkundeles op een zeilboot

19 maart 2015

Ytsen Boersma en Idsert Wijnja, leerlingen uit 4 vwo van het Borgman College in Sneek, hebben een bijzonder lesprogramma gevolgd: zij voeren mee met het ‘Masterskip’ Wylde Swan door de Caraïben. Tijdens de tocht werd natuurwetenschappelijke theorie in praktijk gebracht. Voor Science LinX maakten zij een verslag.

Op 25 januari 2015 zijn wij samen met nog negentien andere leerlingen van Nederland naar de Caribbean vertrokken om vanuit daar vijf weken langs de eilanden te varen. We zijn op het eiland St. Maarten geland, om vervolgens aan boord te gaan en met elkaar kennis te maken.

Onze eerste zeiltocht ging naar de Britse Maagdeneilanden, een tocht van ongeveer een dag. We zijn daar op verschillende eilanden geweest, waar we prachtige stranden hebben gezien. Ook hebben we daar met wilde dolfijnen gezwommen. Vervolgens zetten we koers naar Trinidad, waar we in erg industriële haven kwamen te liggen. We hebben wel een mooie tocht naar een waterval gemaakt.

Na een week in Trinidad gingen we naar St. Lucia, waar we de Wylde Swan aan een palmboom vastlegden en de berg 'Petit Pitton' beklommen. Hier hebben we veel gezwommen in het prachtige blauwe heldere water.

Vervolgens stond Dominica op het programma, waar we naar de 'Boiling lakes' zijn geweest. Een meer dat kokend heet water bevatte door de vulkanische activiteit. Antiqua was het laatste eiland, een prachtig luxe eiland. Vele resorts waren er te vinden. De reis eindigde weer op St. Maarten. Hier mochten we meevaren met de kustwacht in een rib met 700 pk.

Natuurlijk was het een prachtige ‘vakantie’, maar er moest ook gewerkt worden. We kregen van onze school een plan van aanpak mee die wij moesten voltooien op het schip. Iedere ochtend van 8 tot 11 aan de zelfstudie. Ook de middag bevatte een educatief uurtje, waar we een verdiepende les natuurkunde, biologie of scheikunde kregen.

Het onderwerp van de les had wel te maken met het schip zelf. Een extra opdracht tijdens de reis was om te solliciteren naar een functie op het schip, om zo een scheepsovername te kunnen doen.

Wij hebben echt de tijd van ons leven gehad en hopen jullie daar in deze paar woorden iets over verteld te hebben.

Verslag: Ytsen Boersma en Idsert Wijnja

Meer informatie over dit lesprogramma vind je op de website van de Wylde Swan.

Laatst gewijzigd:08 februari 2018 08:36

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...