Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Suiker als grondstof: de RUG is er klaar voor

16 december 2014

De NOS berichtte onlangs dat er de komende jaren 2 tot 3 miljard euro geïnvesteerd zal worden in het gebruik van suiker (bijvoorbeeld uit suikerbieten) als grondstof voor het maken van plastic. Aan de RUG doen verschillende groepen onderzoek naar groene chemie.

Er is in Groningen al veel ervaring opgedaan in het werken met suiker. Een belangrijke onderzoeker op dit terrein is microbioloog Lubbert Dijkhuizen, een van de drijvende krachten achter het Carbohydrate Competence Center. Dit richt zich op onderzoek naar duurzame grondstoffen voor de chemie en nieuwe toepassingen van koolhydraten. Eerder vertelde hij al aan Science LinX over de ‘suikerzoete wetenschap’ die dit oplevert.

.
.

Van suiker kan je ook prima een colaflesje maken. Groningse wetenschappers onder leiding van biochemicus Marco Fraaije onderzoeken hoe je suikers via een enzymatisch proces om kunt zetten in een polymeer, geschikt om een plastic fles van te maken.

Ook het Institute for Technology and Management van de RUG doet aan groene chemie. Prof. Erik Heeres leidt een onderzoeksprogramma op het terrein van Green Chemical Reaction Engineering. Ook hij onderzoekt (onder veel meer) een manier om suikers om te zetten in colaflesjes. En prof. Gert-Jan Euverink houdt zich bezig met Products and Processes for Biotechnology in the Biobased Economy. Hij helpt onder meer bedrijven met vergroenend onderzoek.

Heeres is ook betrokken bij het omzetten van biomassa in nuttige grondstoffen voor de industrie. Die vorm van groene chemie is ook het thema dat de nieuwe onderzoeksgroep van Katalin Barta wil uitvoeren. Zij werkte mee aan een onderzoek dat onlangs in Nature Communications verscheen.

Voor wie thuis aan de slag wil met suiker, er is een manier om van suiker een ‘creepy koolstofworm’ te maken. Maar die is niet groen!

Laatst gewijzigd:29 september 2017 14:30

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...