Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Science LinX Nieuwsbrief - oktober 2012

30 oktober 2012
Tom van Lente en Renske Raaphorst van het RUG iGEM team.
Tom van Lente en Renske Raaphorst van het RUG iGEM team.

Groningse biologen naar Boston met rottend vlees

Het Groningse team dat mee doet aan de jaarlijkse iGEM competitie heeft met een genetisch aangepaste bacterie die de geur van rottend vlees herkent de Europese voorronde gewonnen. Van 2 tot en met 5 november zullen ze in Boston deelnemen aan de grote finale.

iGEM is een wedstrijd in het ontwerpen van bacteriën met behulp van standaard genetische onderdelen, de BioBricks. Het team van de RUG maakte een bacterie die een kleurstof uitscheidt wanneer deze de geur van rottend vlees ruikt. De bacterie zit in een speciale sensor van folie, die je in een koelkastdoos kan stoppen bij dat overgebleven hamlapje.

Volg het Groningse iGEM team via Facebook of via de blog van de Groningse studievereniging voor Life Sciences (vanaf donderdag).

Finale zoutkristallenwedstrijd

Tijdens de finale van de zoutkristalgroeiwedstrijd voor basisscholieren op 7 november 2012 in Groningen presenteren negen teams hun kristal. Daarna maakt de jury de winnaar bekend. De finale is vanaf 13:30 in de Bernoulliborg, meer informatie op de website van de Zout Express. Er komt een live stream van de finale, een link verschijnt binnenkort op de website.

De Zout Express

De afgelopen weken bezocht de Zout Express van de RUG basisscholen in Groningen, Friesland, Drenthe en de regio Amersfoort. In november rijdt de Zoutexpres in de regio Twente. Meer informatie op de site van de Zout Express.

De Zout Express op ProSieben

De man achter de Zout Express en de zoutkristallen wedstrijd, Theo Jurriens, was een jaar geleden te zien in het wetenschapsprogramma Galileo van de Duitse commerciële zender ProSieben. Hij bouwde voor de zender in een kelder een levensecht ‘zout-tableau’ dat binnen enkele weken bedekt was met een laag zoutkristallen. Het fragment van de uitzending is hier terug te zien.

Drie ton voor talentvolle scholieren

Science center Science LinX van de RUG heeft, samen met de Hanzehogeschool, €300.000 subsidie ontvangen van het Platform Bèta Techniek om de komende twee jaar talentvolle scholieren een extra uitdaging aan te bieden. Via Studiestijgers, het scholennetwerk van Science LinX, kunnen docenten meedoen aan speciale trainingsdagen waar ze les krijgen van toponderzoekers van de RUG. De eerste trainingsdagen zijn al gepland, meer informatie is te krijgen via Science LinX medewerker Renske de Jonge (r.m.de.jonge@rug.nl).

Verder komt er meer aandacht voor ‘talentendidaktiek’. Wat doe je met leerlingen die meer aankunnen dan het gewone curriculum? Daarnaast wil Science LinX jonge onderzoekers van de RUG in contact brengen met talentvolle scholieren. Via deze contacten en echte onderzoeksstages kunnen ze dan al vast ruiken aan de wetenschap. Het programma is in eerste instantie gericht op bètavakken, maar de Science LinX zal de opgedane ervaringen ook delen met andere faculteiten van de RUG.

De Hanzehogeschool zal samen met Science LinX optrekken en via het scholennetwerk de eigen honours-trajecten onder de aandacht brengen. Een groot aantal studies van de Hanzehogeschool kent zo’n traject, gericht op de beste studenten. Door scholieren al vroegtijdig bij de honours trajecten te betrekken wil de Hanze ze uitdagen om hun eigen talent optimaal te ontwikkelen.

RUG en Hanzehogeschool verdubbelen de subsidie, zodat in totaal zes ton beschikbaar is voor talentontwikkeling op scholen. De activiteiten die Science LinX via haar scholennetwerk aanbiedt, passen naadloos in het programma ‘School aan zet’ om de kwaliteit van het onderwijs in Nederland wil verbeteren.


Agenda

Kent u de Blaauw Sterrenwacht van de RUG al? Die staat bovenop de Bernoulliborg, een van de gebouwen van de Faculty of Science and Engineering (voorheen de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) van de RUG. Met de Gratama telescoop leren studenten sterrenkunde de kneepjes van het vak, maar een keer per maand kan iedereen er doorheen kijken. De Blaauw Sterrenwacht is daarvoor één woensdag per maand open. Wanneer, dat hangt af van het weer. Via de website van de sterrenwacht, of de eigen Facebook pagina en Twitteraccount wordt 48 uur van tevoren bekend gemaakt of de sterrenwacht open gaat.

Donderdag 15 november van 13.00 tot 16.30: Scholieren masterclass Innovatieve Koolhydraten in samenwerking met het Carbo Hydrate Competence Center

Deze masterclass focust vooral op gezondheid. Tijdens de introductie leren de leerlingen wat de gezondheidsaspecten van koolhydraten zijn en waarom er onderzoek wordt gedaan naar koolhydraten om daarmee gezondere voeding te produceren. Vervolgens gaan ze verschillende proefjes doen met enzymen en er is een proef over de werking van niet-newtoniaanse vloeistoffen.

Deze masterclass is geschikt voor 5 en 6 VWO, eventueel in overleg ook toegankelijk voor geïnteresseerde 4VWO leerling.

Vrijdag 16 november 13:30 - 16:30: Studiestijgers PLUS / VO-HO Netwerk Noord Studiestijgers is het VO-docentennetwerk van de faculteit, waarin VO-docenten samen met vakdidactici werken aan vernieuwend lesmateriaal en ervaringen uitwisselen.
Aanmelden kan bij coördinator Renske de Jonge, r.m.de.jonge@rug.nl


What's gone...?

Team RAD-i-CAL
Team RAD-i-CAL

Creativiteit op Mini Maker Faire

Hoe kan je de energie van festivalbezoekers gebruiken? Dat was de opdracht waarmee teams van knutselaars en kunstenaars op de Groningen Mini Maker Faire afgelopen zaterdag aan de slag gingen. Team RAD-i-CAL ging met de hoofdprijs aan de haal, zij laten bezoekers energie overdragen aan een vliegwiel.

Een speciale prijs was er voor de zevenjarige Vincent Fennis, die bedacht dat festivalbezoekers wel op trampolines willen springen. En die energie kan je eenvoudig oogsten. Lees een verslag van de Maker Faire op de site van ScienceLinX.

Robotlab tijdens Zpannend Zernike
Robotlab tijdens Zpannend Zernike

Zo Zpannend was Zernike

Zpannend Zernike, de open dag van de Faculty of Science and Engineering op het Zernike complex, trok afgelopen zondag zo’n 1500 bezoekers op de verschillende locaties. Die namen deel aan allerlei experimenten, knutselden in 3D of met elektronica en aten ijs gemaakt met vloeibaar stikstof. Lees het verslag op de site van Science LinX.

Groningse ogen voor een radiotelescoop

Wetenschapsprogramma Labyrint volgde RUG-sterrenkundige Joost Adema bij zijn eerste bezoek aan de ALMA radiotelescoop in Chili. Adema werkt al jaren aan het ontwerp en de bouw van speciale detectoren die de ‘ogen’ van de radiotelescoop vormen. Het programma, dat 3 oktober werd uitgezonden, is terug te zien via Uitzending Gemist. Meer informatie op de site van Wetenschap24.

Hans van der Plicht
Hans van der Plicht

Een scherpere blik op het verleden

RUG-wetenschapper Hans van de Plicht is een van de auteurs van een artikel dat op 19 oktober in Science verscheen. Het beschrijft een belangrijke verbetering van het dateren van monsters met de koolstof-14 methode. Science LinX sprak met Van der Plicht over deze doorbraak.

Er is over dit onderzoek ook een persbericht van de Rijksuniversiteit Groningen verschenen.

Slim kantoor
Slim kantoor

Intelligent kantoor spaart energie

Zes slimme stekkers in zes stopcontacten kunnen het energieverbruik in een standaard kantoor en keuken in de Bernoulliborg met tien procent omlaag brengen. Science LinX keek rond in de wereld van de slimme kantoren.

Science LinX op Facebook

Science LinX is ook actief op Facebook. Ga naar onze Facebook pagina en 'like' ons om op de hoogte te blijven van alles wat er bij Science LinX gebeurt!

Science LinX op Twitter

Volg ons op Twitter voor de laatste ontwikkelingen! @ScienceLinX

Stuur deze nieuwsbrief door!

Kent u mensen die mogelijk interesse hebben in de Science LinX nieuwsbrief? Stuur deze dan gerust door. Iedereen kan zich abonneren via onze site.

De volgende nieuwsbrief verschijnt eind november.

Laatst gewijzigd:03 oktober 2019 11:01

Meer nieuws