Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Zernike (ZIAM) News

oLife toegekend, PostDocs beschikbaar

02 april 2019
oLife denkt na over de oorsprong van leven in het universum
oLife denkt na over de oorsprong van leven in het universum

De Europese Unie heeft een COFUND-subsidie toegekend aan een consortium van onderzoekers van de universiteiten van Groningen, Leiden en Eindhoven voor een collectief fellowshipprogramma 'oLife'. Het programma van 6 miljoen euro, dat medegefinancierd wordt door de deelnemende universiteiten, zal 18 postdoctorale fellows werven en opleiden om wereldwijd toonaangevend onderzoek te doen naar de oorsprong en aard van het leven en de verspreiding ervan in het universum. De oproep tot het indienen van voorstellen is geopend op 1 april 2019.

Interdisciplinair onderzoek naar de oorsprong en evolutie van het leven

De oorsprong en de aard van het leven, en de verspreiding ervan in het universum, zijn fundamentele vragen voor de mensheid. Belangrijke vragen draaien bijvoorbeeld om de vorming van biomoleculen, de opkomst van leven op planeetoppervlakken, de evolutie van cellulaire functies, buitenaards leven en hoe het leven zal omgaan met door de mens veroorzaakte uitdagingen. Binnen het oLife Fellowship Programme zullen de driejarige postdocs interdisciplinair onderzoek uitvoeren met als doel nieuwe wegen in te slaan in vier wetenschappelijke domeinen:

(i) Planetaire randvoorwaarden en randvoorwaarden van het leven, en de oorsprong ervan hier op aarde,

(ii) Definiërende eigenschappen en synthese van het leven, van het moleculaire tot het biosfeerniveau,

(iii) Modellering, voorspelling en sturing van het leven,

(iv) Verdeling van het leven over het heelal.

Meer dan onderzoek

Naast hun interdisciplinair onderzoeksproject zullen de 18 post-docs een gezamenlijk onderzoeks- en opleidingsprogramma volgen, bestaande uit wetenschappelijke lezingen, academische en professionele vaardigheidstrainingen, loopbaanbegeleiding, en onderwijs en begeleiding van studenten. Daarnaast krijgen ze de mogelijkheid om te detacheren bij toonaangevende industriële, academische en non-profit partnerorganisaties van het oLife Fellowship Programme. Het doel is om de postdocs uit te rusten en voor te bereiden op hun verdere carrière, zowel binnen als buiten de academische wereld.

Mogelijkheid om met vooraanstaande wetenschappers samen te werken

Binnen oLife kunnen kandidaten vrijelijk kiezen uit een pool van 18 adviseurs en vrij hun onderzoeksonderwerp voorstellen. Dit geeft hen de mogelijkheid om rechtstreeks te werken met topacademici die prestigieuze prijzen en beurzen hebben gewonnen, zoals de Nobelprijs, ERC Advanced Grants en NWO TOP beurzen.

Inbedden in de Nationale Wetenschapsagenda

Het oLife Fellowship Programme wordt gefinancierd door de Europese Unie en de deelnemende universiteiten en onderzoeksinstellingen. Daarnaast werkt het programma nauw samen met het Nederlandse nationale Origins Center ( www.origins-center.nl ), dat wordt gefinancierd via de Nederlandse Nationale Wetenschapsagenda ( www.wetenschapsagenda.nl ).

De oproep tot het indienen van voorstellen is nu geopend

Geïnteresseerde onderzoekers worden aangemoedigd om een aanvraag in te dienen voor de oproep tot het indienen van voorstellen, die nu open is tot 12 mei 2019. Kandidaten wordt verzocht eerst een voorlopig voorstel in te dienen. In aanmerking komende en succesvolle kandidaten zullen worden uitgenodigd om een volledig voorstel in te dienen.

Deelnemende onderzoeksinstellingen en coördinatie

Het oLife Fellowship Programme is een gezamenlijk initiatief van zeven toonaangevende onderzoeksinstituten: TU/e Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen, Groningen Biomoleculaire Wetenschappen & Biotechnologie Instituut (GBB), Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences (GELIFES), Kapteyn Astronomical Institute, Leiden Institute of Chemistry, Stratingh Institute for Chemistry en Zernike Institute for Advanced Materials (ZIAM). De wetenschappelijke coördinatoren van het programma zijn prof. dr. Wouter Roos (ZIAM) en prof. dr. Floris van der Tak (SRON/Kapteyn). De programmamanager is mevrouw Vanessa van Hest (ZIAM).

Meer informatie

Voor meer gedetailleerde informatie over het onderzoek, de betrokken onderzoeksinstituten, toekomstige adviseurs en het opleidingsprogramma, kunt u terecht op de website: www.olife-programme.eu.

Laatst gewijzigd:03 april 2019 13:37
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...