Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekUniversity Centre for Sports, Exercise and Health (UCSEH)
University Medical Center Groningen

Onderzoek

Het huidige onderzoek van het Universitair Centrum voor Sport, Beweging en Gezondheid kent twee onderzoeksthema's:  

 

  • Belasting-Belastbaarheid
  • Actief Bewegen

Binnen deze thema's worden zeven onderzoekslijnen onderscheiden:


BELASTING-BELASTBAARHEID

Tendinopathie

TOPGAME-study

Hans Zwerver, Henk van der Worp, Inge van den Akker-Scheek, Evert Verhagen, Fred Hartgens, Ron Diercks

Financiering: ZonMW

Informatie: www.topgamestudie.nl

Onderzoek naar de effectiviteit van shockwavetherapie (ESWT) bij volleyballers, handballers en basketballers met een jumper's knee. 

TOP-PRIK - study

Mathijs van Ark, Hans Zwerver, Inge van den Akker-Scheek, Ron Diercks

Financiering: UMCG

Pilot onderzoek naar de klinische effectiviteit van een injectie van autoloog Plaatjes Rijk Plasma (groeifactoren) op sporters met een jumper’s knee.

Chronic tendinopathy

Paul van Wilgen, Hans Zwerver, Rienk Dekker

De relatie tussen langdurige pijnklachten bij jumper's knee en mogelijke sensitisatiefenomen binnen het centraal zenuwstelsel bij sportblessures worden onderzocht.

TOP-shock study

Henk van der Worp, Hans Zwerver, Inge van den Akker-Scheek, Ron Diercks

Onderzoek waarin de effectiviteit van twee vormen van shockwave therapie (ESWT), radiale shockwave therapie en gefocuste shockwave therapie, bij sporters met een jumper’s knee met elkaar wordt vergeleken.

 

Knie instabiliteit

Measuring functional recovery of athletes after anterior cruciate ligament reconstruction
Inge Reininga, Martin Stevens, Koen Lemmink, Ron Diercks


Financiering: UMCG

Gait analysis in the decision making for anterior cruciate ligament reconstruction
Lex Boerboom, At Hof, Sjoerd Bulstra, Ron Diercks


Financiering: UMCG

 

Overtraining

Monitoring the stress-recovery balance in young (elite) athletes as preventive tool for illness, injuries and overtraining
Michel Brink, Koen Lemmink, Sandor Schmikli, Hans Zwerver, Frank Backx, Chris Visscher


Financiering: ZonMW 

 

 

Hardlooponderzoek

The Groningen Novice Running (GRONORUN 2) Project

Steef Bredeweg, Ida Buist, Sjouke Zijlstra, Ron Diercks

 

Financiering: ZonMW

Informatie: www.hardlooponderzoek.nl

Onderzoek naar het voorkómen van blessures bij beginnende hardlopers. In het onderzoek wordt het effect bekeken van een kortdurend specifiek voorbereidingsprogramma, voordat de deelnemers daadwerkelijk beginnen met hardlopen. De helft van de deelnemers zullen dit programma volgen voordat zij gaan hardlopen, de ander helft niet. Het voorbereidingsprogramma duurt vier weken en bestaat uit wandelen en eenvoudige oefeningen die zelfstandig gedaan kunnen worden.

The Groningen Novice Running (GRONORUN) Project
Ida Buist, Steef Bredeweg, Koen Lemmink, Willem van Mechelen, Ron Diercks

 Financiering: ZonMW

 Informatie: www.gronorun.nl

 Promotie: Ida Buist, december 2008 

 

ACTIEF BEWEGEN

Preventie Sportblessures

Rompstabiliteit

Jan Borghuis, Koen Lemmink, At Hof, Chris Visscher

Dit onderzoeksproject is gericht op de reflexieve component van rompstabiliteit hierbij wordt een meetinstrument ontwikkeld en getest bij jeugdige profvoetballers. Een tweede doel van het onderzoek is om voor de voetballers een specifiek rompstabiliteit trainingsprogramma te ontwikkelen en deze aan te bieden. Hiermee zal worden gekeken of de reflexieve component van rompstabiliteit kan worden verbeterd met training en blessures voorkomt.

Preventie van voorste kruisband (VKB) blessures bij dames en heren voetballers

Anne Benjaminse, Bert Otten, Koen Lemmink, Ron Diercks

Onderzoek naar preventie van voorste kruisband (VKB) blessures bij dames en heren voetballers. In deze studie wordt gekeken naar de effecten van een interventie op het centrale somatosensore en neuromusculaire systeem en hoe dit mogelijk dynamische stabiliteit van de knie bevordert, teneinde de incidentie van VKB blessures te verlagen. Nadat de effectiviteit van het interventie programma is onderzocht bij een geselecteerde groep voetballers, zullen de mogelijkheden voor het prospectief toepassen ervan op grotere schaal worden bekeken.

 

Sport & Handicap

Amputation & Sports
Mike Bragaru, Pieter Dijkstra, Jan Geertzen, Rienk Dekker

Physical fitness of lower limb amputees

Liesbeth Simmelink, Johan Wempe, Jan Geertzen, Rienk Dekker

 

 Bewegen & Gezondheid

Healthy lifestyle

Adrie Bouma, Paul van Wilgen, Koen Lemmink, Arie Dijkstra, Ron Diercks

Nieuw perspectief in gedragsverandering: het voorkomen van barrières. Er zijn aanwijzingen dat intensievere bewegingsstimulering voldoet aan de criteria voor opname in het basispakket. De overheid zet nieuw beleid op door invoering van het preventief consult. Verschillende interventies zijn onderzocht om een gezonde leefstijl te stimuleren. In deze studies worden echter tegenstrijdige effecten beschreven. Bovendien stopt een groot percentage deelnemers fysiek actief te zijn na de interventie. Het doel van deze studie is de effectiviteit te onderzoeken van een nieuw perspectief van leefstijlcounseling: het voorkomen van barrières. De individuele counselinginterventie is nieuw op twee punten: voorkomen van barrières en het loslaten van bestaande normering. De centrale vraagstelling luidt: Wat is het effect van het nieuwe perspectief van individuele counseling op beweeggedrag, klachten en zorgconsumptie voor inactieve patiënten in de eerstelijnszorg? De onderzoekspopulatie bestaat uit inactieve patiënten met een hulpvraag bij wie naar mening van de huisarts een gedragsverandering naar een gezondere leefstijl van invloed is op afname van de hulpvraag. De individuele interventie bestaat uit individuele op maat counseling waarbij de uitvoering is gericht op het voorkomen van barrières. De afspraken vinden plaats binnen de huisartsenpraktijk. Het individuele programma omvat individuele gesprekken van 30 minuten.

 

   

Laatst gewijzigd:26 oktober 2012 16:25
printView this page in: English