Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Sijbren Otto benoemd tot lid KNAW

30 april 2020

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft heeft vandaag RUG-hoogleraar Sijbren Otto benoemd tot lid. In totaal zijn er 18 nieuwe leden gekozen. De KNAW telt ongeveer 550 leden. Zij worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties. De nieuwe Akademieleden worden op een later moment dit jaar geïnstalleerd.

Over hoogleraar Otto – systems chemistry

Prof. dr. Sijbren Otto is een pionier in de systeemchemie, een nieuwe discipline in de scheikunde die netwerken van met elkaar reagerende moleculen en hun eigenschappen bestudeert. Otto gebruikt deze benadering om de chemische basis van het leven te bestuderen. Hij slaagde erin systemen te bouwen met ‘dode’ moleculen die in het lab zijn gemaakt en die kopieën van zichzelf kunnen maken, met als doel de Darwiniaanse evolutie te ondergaan. Bij de replicatie ontstaan mutaties, gevolgd door selectie afhankelijk van de chemische omgeving. Dit geeft bepaalde mutanten de mogelijkheid om sneller te repliceren en de race voor beschikbare middelen te winnen. Otto en zijn onderzoeksgroep bij het Stratingh Institute for Chemistry laten ook zien hoe zichzelf replicerende moleculen chemische energie kunnen gebruiken om complexere structuren te produceren en te behouden: een eerste stap naar metabolisme.

Enkele andere RUG-hoogleraren die lid van de KNAW zijn: André Aleman, Amina Helmi, Ben Feringa, Claartje Mulder, Linda Steg, Marcel Visser en Cisca Wijmenga.

Laatst gewijzigd:01 mei 2020 17:15
View this page in: English

Meer nieuws