Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekStratingh

Prof. Ben Feringa wint Tetrahedronprijs 2016

09 september 2016

De Redactieraad van de Tetrahedron-reeks van Elsevier heeft bekendgemaakt dat de Tetrahedronprijs voor Creativiteit in de Organische Chemie is toegekend aan Prof.dr Ben Feringa van het Stratingh Instituut voor Chemie van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij ontvangt de prijs voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de organische chemie. Eerdere winnaars van de prestigieuze prijs kwamen van Cambridge University, Stanford University en het Max Planck Instituut.

Professor Stephen Martin, voorzitter van de Redactieraad van de Tetrahedron-reeks zei bij de bekendmaking van de winnaar van dit jaar: ‘Professor Feringa heeft baanbrekend onderzoek verricht op de verschillende gebieden van dynamische moleculaire systemen, katalyse en stereochemie. Zijn bijdragen aan de moleculaire nanotechnologie, waaronder moleculaire schakelingen en rotoren, hebben een grote rol gespeeld in de vorming van het vakgebied van nanomachines. Ook zijn ontdekkingen op het gebied van katalyse, in het bijzonder van enantioselectieve transformaties, hebben een grote invloed gehad op de synthetische organische chemie en de toepassing hiervan in de chemie van natuurproducten.’

Prof. Ben L. Feringa
Prof. Ben L. Feringa

‘Het winnen van de Tetrahedronprijs is niet alleen een grote eer voor mij persoonlijk maar ook voor mijn team van uitmuntende jonge studenten en medewerkers met wie ik al jaren samenwerk. Zij zijn verantwoordelijk voor vele ontdekkingen in onze laboratoria’, aldus Feringa. ‘Dit is een zeer prestigieuze prijs en ik ben enorm veel dank verschuldigd aan de reuzen van ons vakgebied, die een inspiratiebron zijn geweest gedurende mijn hele carrière. Op hun schouders sta ik om de traditie van uitmuntendheid in de organische chemie voort te zetten.’

In een recent interview vertelt Feringa over het winnen van de prijs en geeft hij zijn persoonlijke en wetenschappelijke visie op enkele van zijn bijdragen aan de organische chemie.

De Tetrahedronprijs werd ingesteld in 1980, ter nagedachtenis aan professor Sir Robert Robinson en professor Robert Burns Woodward, oprichters en gedeeld voorzitters van de Tetrahedron publicatiereeks. De prijs wordt jaarlijks toegekend en bestaat uit een gouden medaille, een getuigschrift en een geldbedrag van USD 10.000, uit te reiken tijdens de nationale najaarsconventie van 2017 van de American Chemical Society in Washington, DC in de Verenigde Staten. Deze zal plaatsvinden van 20 tot 24 augustus 2017.

Laatst gewijzigd:03 november 2017 12:27
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws