Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Our Research GRIP Farmaceutische Biologie

Farmaceutische Biologie

De cel als producent van farmaceutisch relevante producten staat centraal binnen het onderzoek van de werkgroep Farmaceutische Biologie. Binnen het onderzoek kunnen twee doelstellingen worden onderscheiden, namelijk:

  • de cel als producent van (potentiële) geneesmiddelen en
  • de cel als target voor geneesmiddelen.

Deze doelstellingen worden bewerkt binnen een drietal onderzoekslijnen:

Plantenbiotechnologie

Het plantenbiotechnologisch onderzoek concentreert zich op de productie van bioactieve verbindingen van natuurlijke oorsprong met behulp van planten en plantencelcultures. Naast fytochemische analyse worden steeds vaker moleculair-biologische technieken toegepast om inzicht te krijgen in biosynthese routes en om het vormen van bioactieve verbindingen te controleren (pathway engineering).

Moleculaire Biologie

Het moleculair biologisch onderzoek concentreert zich op biotechnologisch geproduceerde farmaceutische eiwitten, enzymen en bepaalde types receptoren. De efficiëntie van farmaceutisch relevante enzymen wordt verbeterd door de toepassing van nieuwe technieken zoals combinatorische biologie, faag display en eiwitmutagenese. Biologische systemen worden toegepast om moleculaire diversiteit te genereren, hetgeen van groots belang is bij het vinden van nieuwe aanknopingspunten bij het ontdekken van geneesmiddelen. Zowel natuurlijke diversiteit, bijv. plantencellen en gestuurde diversiteit, zoals gerichte evolutie in het laboratorium, worden onderzocht.

Celbiologie

Het celbiologisch onderzoek concentreert zich op de expressie en dan vooral op de uitscheiding van farmaceutische eiwitten door cellen. Sommige bacteriële systemen worden gebruikt als model om het proces van eiwitvouwing in heterologe gastheer cellen te bestuderen.

De basiseenheid Farmaceutische Biologie is op grond van haar onderzoekservaring verantwoordelijk voor een aantal theoretische en practische cursussen binnen het curriculum Farmacie en Farmaceutische Wetenschappen. Zo levert Farmaceutische Biologie een bijdrage aan de Bachelorprogramma’s via bijv. de basisvakken Celbiologie,Organische en Biosynthese, Farmaceutische Biologie (biosynthese van biogene geneesmiddelen), een aantal gerelateerde keuzevakken en colleges binnen de Geneesmiddelgroepen (antibiotica)

Gevorderde cursussen (bijv. Biotechnologie) worden gegeven binnen het Master programma. De meeste onderzoeksprojecten worden uitgevoerd in samenwerking met onderzoekslaboratoria en industrieën vanuit heel Europa. Studenten worden getraind voor diverse sociale en wetenschappelijke loopbanen: industrie (farmaceutische en biotechnologische bedrijven), voedingsindustrie, gezondheidszorg, registratie-autoriteiten en academische onderzoeksposities.

Bijgewerkt door Janita Zwinderman

Laatst gewijzigd:19 oktober 2015 14:13
View this page in: English