Donker Zernike Dag – Ontdek de effecten van lichtvervuiling
Op zaterdagmiddag 24 mei 2025 organiseert de Zernike Campus voor het eerst de Donker Zernike Dag, in samenwerking met het Interreg North Sea-project Darker Sky. Dit evenement is bedoeld om bewustwording te creëren over de toenemende lichtvervuiling in Nederland én om het publiek te betrekken bij sterrenkunde.
Voor jong en oud opent het Bernoulliborg-gebouw van 14:00 tot 18:00 uur zijn deuren, met zes boeiende activiteitenstations.

Virtual Reality-ervaring
Een primeur op Zernike: een interactieve virtualreality-installatie, ontwikkeld in Hamburg. Deze VR-ervaring laat je op indrukwekkende wijze zien wat het effect is van verschillende soorten kunstlicht in het donker. Zet de hightechbril op en ontdek virtuele werelden vol verschillende soorten licht!

Astronomie op Zernike
Ontdek de wereld van de astronomie met rondleidingen door de Blaauw Sterrenwacht, beschikbaar in zowel Nederlands als Engels. Bezoek ook het mobiele planetarium, waar regelmatig shows plaatsvinden in beide talen. Buiten kun je met een speciale zonnetelescoop onze dichtstbijzijnde ster van dichtbij bekijken.
Voor kinderen is er een speciale knutselhoek met creatieve astronomische activiteiten.

Lichtvervuiling in beeld
Er worden diverse lezingen gegeven over de toenemende lichtvervuiling in Nederland en de impact hiervan op zowel astronomie als natuur. Sprekers zijn onder andere astronoom Prof. Dr. Reynier Peletier van het Kapteyn Instituut en civiel ingenieur Piet Zijlstra van de Hanzehogeschool, beiden actief binnen het Darker Sky-project.
Doe zelf ook mee en help de donkere en lichtere plekken op de Zernike Campus in kaart te brengen via een interactieve quiz tijdens het evenement!
Laatst gewijzigd: | 19 mei 2025 16:37 |
Meer nieuws
-
23 juli 2025
Nederlandse sterrenkundigen testen hogesnelheidscamera op Tenerife
Sterrenkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam zijn tot 29 juli op het Canarische eiland Tenerife om een speciale camera te testen voor een nieuwe telescoop die gammastraling kan opvangen veroorzaakt door extreme...
-
17 juli 2025
Veni-beurzen voor elf RUG-onderzoekers
Aan elf onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend: Quentin Changeat, Wen Wu, Femke Cnossen, Stacey Copeland, Bart Danon, Gesa Kübek, Hannah Laurens, Adi Stoykova, Frank Tsiwah,...
-
14 juli 2025
ERC Proof of Concept grant voor Kottapalli en Covi
Professoren Ajay Kottapalli en Erika Covi hebben allebei een Proof of Concept grant ontvangen van de European Research Council (ERC).