Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Kapteyn Instituut Agenda en Nieuws

ERC Advanced Grant voor Filippo Fraternali

30 maart 2023

De Europese Onderzoeksraad heeft een ERC Advanced Grant toegekend aan prof. dr. Filippo Fraternali van het Kapteyn Astronomical Institute van de Faculty of Science and Engineering. Fraternali kan de beurs gebruiken voor onderzoek naar de eigenschappen van gasstromen in en uit sterrenstelsels.

De Europese Onderzoeksraad (ERC) kent subsidies toe aan toponderzoekers om grensverleggend onderzoek in Europa te bevorderen. De Advanced Grants zijn bedoeld voor gevestigde academici die belangrijke onderzoeksprestaties op hun naam hebben staan. Advanced Grants kunnen oplopen tot €2,5 miljoen voor een periode van vijf jaar.

decoratieve afbeelding
Prof.dr. Fraternali

Filippo Fraternali bestudeert de vorming en evolutie van sterrenstelsels, van het prille begin van het universum tot de huidige sterrenstelsels, waaronder de Melkweg. Hij richt zich met name op de rol van gas, het element waaruit het overgrote deel van de gewone materie in het heelal bestaat.

Sterrenstelsels danken hun groei en stervorming aan de aanvoer van nieuw gas uit het intergalactische medium. Tegelijkertijd zorgt de explosie van sterren als supernovae ervoor dat een grote hoeveelheid gas uit sterrenstelsels in de omgeving wordt uitgestoten. Fraternali bestudeert deze gasstromen door middel van analyses van waarnemingen, theoretische modellen en hydrodynamische simulaties. Echter, de natuurkunde van deze gasstromen en de wisselwerking daartussen is zeer complex, zodat ons huidige begrip ervan nogal onvolledig is.

Met zijn ERC-project probeert Fraternali de eigenschappen van gasstromen in en uit sterrenstelsels door middel van de kosmische kalender nauwkeurig te bepalen en daarbij een verklaring te geven voor hun rol in de vorming en evolutie van sterrenstelsels. Om dit doel te bereiken zal hij een combinatie van innovatieve gegevensanalyse en theoretisch onderzoek gebruiken. Gegevens van geavanceerde astronomische faciliteiten zoals ALMA en de JWST zullen worden gebruikt in combinatie met nieuw ontworpen theoretische modellen. Het uiteindelijke doel is om onze huidige modellen van de vorming van sterrenstelsels aanzienlijk te verbeteren.

Laatst gewijzigd:06 april 2023 10:41
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...