Skip to ContentSkip to Navigation
Research Kapteyn Institute DOTliveplanetarium

DOTliveplanetarium: "Einstein en Zwarte Gaten" (NL)

When:Tu 17-03-2020 20:00 - 21:30
Where:DOT, Vrydemalaan 2, 9713 WS Groningen

This show is in Dutch!

Waarom is het zo moeilijk om een goede beschrijving te vinden voor zwaartekracht, we voelen het immers elke dag? Einstein heeft laten zien hoe belangrijk 'ruimte' en 'tijd' zijn als je zwaartekracht echt wil begrijpen. We kunnen met Einsteins theorie zelfs het gedrag van zwarte gaten en zwaartekrachtsgolven voorspellen en deze voorspellingen komen precies overeen met observaties van deze wonderbaarlijke verschijnselen. Op dit moment staat Einsteins beschrijving van de wetenschap als een huis, maar dat huis begint steeds meer op los zand te staan. Er zijn aanwijzingen dat zijn theorie aan een opfrisbeurt toe is als het gaat over de kleinste en grootste schalen van het universum.

Eric Bergshoeff bekleedt de Willem de Sitter Chair in de Theoretische Natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is één van de ontdekkers van de ‘supermembraan’, een onderdeel van de snaartheorie, die de pretentie heeft de zwaartekracht met de quantummechanica te verenigen. In 2010 werd hij door de KNAW benoemd tot ‘Akademiehoogleraar’.

De planetariumshow is van 20:00 - 21:30 in DOT, Vrydemalaan 2, Groningen. Wees graag om 19:45 aanwezig voor toegang tot de dome. Voertaal is Nederlands. Tickets kosten €6,00 per persoon.

View this page in: Nederlands