Skip to ContentSkip to Navigation
Research Kapteyn Institute DOTliveplanetarium

DOTliveplanetarium "Missie Pluto en Daar Voorbij" (NL)

When:Tu 31-03-2020 20:00 - 21:00
Where:DOT, Vrydemalaan 2, 9713 WS Groningen

This show is in Dutch!

Op dinsdag 17 maart volgen we in het planetarium NASA's ruimtesonde New Horizons naar de buitenste regionen van het zonnestelsel. In de zomer van 2015 vloog New Horizons langs de dwergplaneet Pluto en zijn manen. Pluto bleek een prachtige wereld vol bergen, gletsjers en zelfs een atmosfeer. Daarna vloog de sonde verder en op 1 januari 2019 bereikte hij een plek die nog veel afgelegener was: een object dat liefkozend 'Ultima Thule' werd genoemd, maar recent is omgedoopt tot Arrokoth. Arrokoth, met zijn opvallende vorm, bevindt zich in de Kuipergordel, een ring van miljarden eeuwenoude komeetachtige brokstukken rondom het zonnestelsel. Dit geeft ons directe informatie over de vroegste periode van ons zonnestelsel. De ruimtesonde zet zijn reis nog steeds onverminderd voort, dieper en dieper de ruimte in, en bezoekt mogelijk nog een object.
Sterrenkundigen van het Kapteyn Instituut nemen je mee op de reis van New Horizons naar Pluto en de Kuipergordel, en beschrijft de laatste resultaten en beelden van de ruimtemissie.

De planetariumshow is van 20:00 - 21:00 in DOT, Vrydemalaan 2, Groningen. Dit is een live planetarium show met full dome beelden (rondom geprojecteerd op de 20 meter koepel). Wees graag om 19:45 aanwezig voor toegang tot de dome. Voertaal is Nederlands, de show is ook geschikt voor kinderen vanaf ca. 10 jaar. Tickets kosten €6,00 per persoon.

View this page in: Nederlands