Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek The Groningen Research Institute for the Study of Culture (ICOG) News

NWO Advancing Equity in Academia through Innovation grant voor Anne M. Martinez

12 januari 2023

Dr. Anne M. Martínez, universitair docent Amerikaanse Politieke en Culturele Theorie, heeft samen met vier andere onderzoekers in Nederland een NWO Advancing Equity in Academia through Innovation subsidie ontvangen voor een driejarig project getiteld Disrupting Sameness in Dutch Academia.

Doel van het onderzoeksproject is ongelijkheid en uitsluiting in de Nederlandse academische wereld aan te pakken door interventies te ontwerpen voor mensen met een migratieachtergrond in geselecteerde opleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen, TU-Delft, Universitair Medisch Centrum Utrecht en Wageningen Universiteit.

Disrupting Sameness in Dutch Academia

Hoger onderwijs kan leiden tot betere kansen in het leven en op de arbeidsmarkt. Echter, de toegang tot hoger onderwijs is niet voor iedereen gelijk; sommige (minderheids)groepen hebben nog altijd veel minder toegang tot de academische wereld, en minder mogelijkheden om er te blijven en te gedijen, als student, docent en onderzoeker of als professional.

Een belangrijk mechanisme waardoor universiteiten en andere elitaire instellingen voorrechten en ongelijkheid reproduceren, is wat wel 'de reproductie van gelijkenis' wordt genoemd - een systematische institutionele voorkeur voor gelijken. Ondanks bestaand onderzoek en EDI-maatregelen over gelijkenis in de Nederlandse context, weten we nog niet precies hoe we uniformiteit kunnen verstoren.

Wetenschappers suggereren dat uniformiteit alleen kan worden verstoord door tegennormatief gedrag, maar hoe dergelijk gedrag en dergelijke praktijken er precies uitzien en wat werkt, is niet onderzocht.

Daarom richt dit project zich op het verstoren van in de Nederlandse universitaire setting, door de ontwikkeling en pilotering van op onderzoek gebaseerde, contextspecifieke interventies in samenwerking met stakeholders van begin tot eind in medische, onderwijskundige en middenmanagementsettings in Nederland.

In dit onderzoek zullen we: 1) onderzoeken hoe, wanneer en waar uniformiteit kan worden verstoord door tegen-normatief gedrag, en 2) institutioneel overdraagbare interventies testen en ontwikkelen om uniformiteit te verstoren in verschillende Nederlandse universitaire settings.

Door een belangrijk mechanisme in de bestendiging van ongelijkheid en marginalisering aan te pakken en te verstoren kunnen instellingen uiteindelijk gelijkheid, diversiteit en inclusie valoriseren.

Laatst gewijzigd:30 januari 2023 10:56
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...