Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Heymans Institute Verkeers- en Omgevingspsychologie

Medicijnen, drugs en Autorijden

Over de effecten van alcohol is veel bekend, en de politie controleert regelmatig op rijden onder invloed van alcohol. De effecten van andere drugs en medicijnen is minder bekend, in het bijzonder de interactie van die medicijnen/drugs met alcohol.

Relevante projecten:

ICADTS III, Langdurig medicijngebruik en rijvaardigheid

The International Council on Alcohol, Drugs, and Traffic Safety (ICADTS) hanteert een classificatie in drie groepen bij het weergeven van de effecten van medicatie op het rijgedrag:

Verondersteld veilig (I),

Matig negatieve effecten (II), en

Potentieel gevaarlijk (III).

In Nederland wordt het percentage chronische ICADTS III gebruikers geschat op circa 6% voor slaapmedicatie en 10% voor antidepressieva. Deze percentages liggen hoger bij toenemende leeftijd. Het probleem is dat de classificatie voor het grootste deel gebaseerd is op farmacologische studies uitgevoerd op gezonde deelnemers die korte tijd deze medicatie gebruikt hebben. Langdurige gebruikers zouden echter tolerantie kunnen opbouwen en zijn mogelijk wel goed in staat auto te rijden. In dit onderzoek wordt gekeken of rijgeschiktheid vast te stellen is op basis van (1) een rit op de autosnelweg waarbij vooral op koershouden wordt gelet, (2) a neuropsychologische testbatterij gericht op executief functioneren en waakzaamheid, en (3) een rit in de rijsimulator waarbij gekeken wordt naar koershouden, invoegen op de snelweg, en het oversteken van kruisingen. Binnen het onderzoek zullen 120 chronische Categorie III medicijngebruikers meedoen en vergeleken worden met een gematchte controlegroep. Dit onderzoek wordt samen uitgevoerd met de Universiteiten Maastricht en Utrecht. Meer informatie vindt u hier: http://www.onderzoekrijgeschiktheid.nl/

Druid logo
Druid logo

DRUID (Driving under the Influence of Drugs, Alcohol and Medicine) gaat over drugsgebruik en de effecten hiervan op rijgedrag. Ook opsporingstechnieken voor het gebruik van drugs kwamen in dit project aan bod.

Media:

Reporter slikt alcohol & XTC: Nieuwslicht:

reporter slikt MDMA
reporter slikt MDMA

Contact:
Karel Brookhuis

People:

Janet Veldstra

Joke van Dijken

Karel Brookhuis

Dick De Waard

Laatst gewijzigd:28 juli 2022 16:09
View this page in: English