Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Groningen Institute of Archaeology GIA 100 jaar: 2020

Programma

Lustrumlogo GIA 2020

2020 zal helemaal in het teken staan van het 100-jarig bestaan van het GIA. Diverse activiteiten, lezingen en bijeenkomsten zullen plaatsvinden om het lustrum niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Er worden regelmatig nieuwe activiteiten toegevoegd aan het programma. U kunt op de hoogte blijven door aan te geven dat u meldingen wilt ontvangen.

Aankomende activiteiten

Programma onderdeel Datum Beschrijving
Fotogeschiedenis van 100 jaar GIA Gehele jaar.

Vanaf januari zal, gedurende het jaar, een totaal van 100 foto's vrijgegeven worden om de geschiedenis van 100 jaar GIA aan het licht te brengen. Wat zijn de hoogtepunten? Welke topvondsten en belangrijke opgravingen waren er? Waar bestaat 100 jaar GIA uit? De foto's zijn te zien op de fotohistorie pagina. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt.

Opmerkingen:
Nieuwe foto's zullen regelmatig worden gepubliceerd.

Tentoonstelling in het Universiteitsmuseum - DIG IT ALL 17 maart 2020- 3 januari 2021. DE OPENING IS UITGESTELD WEGENS DE MAATREGELEN RONDOM HET CORONAVIRUS.

DIG IT ALL onthult de grensverleggende technieken van de moderne archeologie. Ter ere van het honderdjarig bestaan van het Groninger Instituut voor Archeologie bieden wij een kijkje achter de schermen van dit fascinerende vakgebied. Archeologen maken slim gebruik van digitale technologie, zoals virtual reality, 3D-reconstructies en dronebeelden. Deze aanpak leidt tot vernieuwende mogelijkheden om te graven naar het verleden.

De tentoonstelling laat je ervaren hoe het is om zelf bij een archeologische opgraving te zijn. Door VR waan je je in graftombes uit het Oude Italië en Griekenland. 3D-reconstructies brengen de ontdekte voorwerpen, zoals kruiken en potten, tot leven. Scheepswrakken in de Noordoostpolder komen aan het licht door digitale analyse van kleine hoogteverschillen in het landschap. Digitale vergelijkingscollecties brengen de archeologie van planten en dieren in Nederland in kaart. Nog dichterbij huis staan we stil bij de Bevrijding van Groningen en tonen we oorlogsvondsten in onze eigen stad op een interactieve digitale kaart.

Opmerkingen:
Bezoek de website van het Universiteitsmuseum voor praktische informatie. DE OPENING VAN DE TENTOONSTELLING IS UITGESTELD WEGENS DE MAATREGELEN RONDOM HET CORONAVIRUS.

ArchSci2020 conferentie 'On the edge, new directions in Circumpolar Archaeology' (georganiseerd door het Arctisch Centrum) 23-25 maart = UITGESTELD WEGENS DE MAATREGELEN RONDOM HET CORONAVIRUS.

Het ArchSci2020-project heeft een nieuwe generatie onderzoekers getraind om de nieuwste wetenschappelijke methoden toe te passen op belangrijke archeologische vragen in Noord-Europa en het circumpolaire gebied. De conferentie biedt deze promovendi de mogelijkheid om hun nieuwste resultaten te presenteren aan een groot internationaal publiek. Zes keynote sprekers en andere toonaangevende specialisten zijn ook uitgenodigd om deel te nemen aan de vier thematische sessies. Naast het GIA-eeuwfeest markeert de conferentie ook het 50-jarig jubileum van het Arctisch Centrum. Het volledige programma vind u hier.

Opmerkingen:
De conferentie heeft een beperkte hoeveelheid ruimte. U kunt zich registreren op de website van ArchSci2020. De voertaal van de conferentie is Engels. = UITGESTELD WEGENS DE MAATREGELEN RONDOM HET CORONAVIRUS.

No (e)scape?’ Relational Aegean Bronze Age early scholar conferentie 25-27 maart = UITGESTELD WEGENS DE MAATREGELEN RONDOM HET CORONAVIRUS.

Bij de No (e)scape-conferentie wordt relationele archeologie van de Egeïsche bronstijd besproken. Terwijl enerzijds het doel is om de structurerende structuren van cultuur te bespreken (bijvoorbeeld de habitus zoals geformuleerd door Bourdieu), zullen anderzijds ook de afwijzing, manipulatie en verandering ervan worden onderzocht. Deze conferentiereeks, met eerdere succesvolle edities gehouden in Heidelberg in 2018 en Poznán in 2019, biedt een platform voor early-career wetenschappers om hun onderzoek te bespreken. Daarom worden Master- en PhD-studenten die aan de Egeïsche bronstijd werken uitgenodigd om voorstellen in te dienen die een breed scala van onderwerpen behandelen, maar desalniettemin deze relationele aspecten van samenlevingen raken.

Opmerkingen:  
Registratie is vereist om de conferentie bij te wonen. U kunt zich registreren op de Scapecon website. De voertaal van de conferentie is Engels.
= UITGESTELD WEGENS DE MAATREGELEN RONDOM HET CORONAVIRUS.

Alumni dag (georganiseerd door Archeolumni) Datum wordt later bekend gemaakt. Binnenkort meer informatie.
Yesse festival - Vrijdag Datum wordt later bekend gemaakt. Op vrijdagavond vieren GIA-medewerkers  samen met de bewoners en landeigenaren van Essen de samenwerking bij de Yesse-opgraving door te genieten van een middeleeuwse buffetmaaltijd.
Yesse festival - Zaterdag Datum wordt later bekend gemaakt. Op zaterdag organiseert het GIA een open dag voor iedereen die geïnteresseerd is in kloosters, de middeleeuwen en/of archeologie. Er zullen kraampjes zijn met middeleeuws eten, handwerk, muziek en spelletjes. Bovendien is het mogelijk om deel te nemen aan de opgraving of  deel te nemen aan een rondleiding. Onze botanische, micromorfologische en zoölogische specialisten zullen een veldlaboratorium opzetten met referentiecollecties en microscopen omm zelf een kijkje te nemen.
Reconstructie van een mesolithische hut (georganiseerd door de WEAG) Datum wordt later bekend gemaakt.

In de loop van één week reconstrueert de WEAG een mesolithische hut bij het Hunebedcentrum in Borger. Tijdens de bouw kunnen basisschoolklassen uit de regio op verschillende dagen naar het Hunebedcentrum komen om te leren over het leven in het stenen tijdperk. Daarnaast kunnen zij hun eigen hut bouwen (op miniatuurschaal). De praktische lessen bieden gelegenheid voor kinderen om te leren over mesolithische levenswijzen.  

Opmerkingen:  
De hut wordt gereconstrueerd in het Hunebedcentrum in Borger.

Zomerfeest Datum wordt later bekend gemaakt. Een feestelijk zomerweekend in het Hunebedcentrum in Borger, voor alle GIA-medewerkers en studenten. Het volledige programma blijft nog even een verrassing.
Vuursteen workshop (georganiseerd door de WEAG en het Hunebedcentrum) Datum wordt later bekend gemaakt.

Vuursteen workshop, in samenwerking met het Hunebedcentrum en vuursteenspecialist, Roel Meijer.

Opmerkingen:
De workshop wordt gratis aangeboden.

Verbranding van de mesolithische hut (georganiseerd door de WEAG) Datum wordt later bekend gemaakt.

Dit is de laatste fase van het hutreconstructieproject van de WEAG. Nadat alles in de hut goed is gedocumenteerd en "tracers" op belangrijke onderdelen van de constructie zijn geplaatst, wordt de hut in brand gestoken.  

Opmerkingen:  
Dit evenement zal plaatsvinden in het Hunebedcentrum in Borger.

Uitgave jubileumeditie Paleo-aktueel Datum wordt later bekend gemaakt.

Voor de Paleo-aktueel editie van 2020 is voor het eerst een thema gepland: ‘Archeologie Anno Nu’. De maatschappelijke relevantie van archeologie staat hier centraal. We vragen medewerkers, studenten en mensen die in de archeologie werken (bij bedrijven, gemeenten, provincies, musea en andere erfgoedinstellingen) om te reflecteren op hun eigen ervaringen in dit verband en ons advies te geven: hoe kan het GIA de relevantie van archeologie versterken in onderwijs en onderzoek?

Opmerkingen: De Paleo-aktueel kan opgehaald worden op de GIA-dag (zie hieronder).

GIA-dag XL (afsluiting van het lustrumjaar) Datum wordt later bekend gemaakt. De GIA-dag zal dit jaar extra groot zijn en een dag worden waarin lezingen gecombineerd worden met een boekenmarkt en een zakelijke beurs (met verschillende musea en overheids- en commerciële partijen uit de regio). Op deze manier kunnen werkgevers en studenten elkaar beter leren kennen voor stages en werkmogelijkheden. Op de GIA-dag ontvangen alle bezoekers een boekje met de historische foto's die gedurende het jaar zijn verzameld. Aan het einde van de dag wordt er een groots feest gegeven om het lustrumjaar en de festiviteiten officieel te beëindigen.

Afgelopen activiteiten

Programma onderdeel Datum Beschrijving
Lustrum seminar - prof. Annelou van Gijn - 'The life history of a house: An experimental approach'
(georganiseerd door de WEAG)
11 februari, 16:00-17:30 In deze lezing presenteert prof. Annelou van Gijn (Universiteit Leiden) de resultaten van het bouwproces van een laat-neolithisch huisplan, het verbranden van het huis en de opgraving.

Opmerkingen:
Gratis entree. Locatie: Poststraat 6, Groningen.
De lezing zal in het Engels gegeven worden.
Basiscursus Archeologie
(georganiseerd door AWN, Bachur en het GIA)
8, 15, 22, 29 jan, 5, 12 feb. In zes cursusavonden zullen een aantal praktisch gerichte onderwerpen worden behandeld, waarbij de nadruk ligt op het kunnen herkennen en determineren van archeologische resten in het veld. Het is een uitgelezen kans voor vrijwilligers om vaardigheden te leren waardoor zij beter inzetbaar zijn bij archeologische projecten, zoals surveys en opgravingen.

Opmerkingen :
Cursus = volgeboekt
Nieuwjaarsontbijt GIA personeel 21 januari Een feestelijk ontbijt voor GIA-medewerkers om het lustrumjaar feestelijk te beginnen. Vers brood, fijne versnaperingen en goed gezelschap.
GIA Onderzoeksdag 2019 13 december GIA onderzoeksdag 2019 - officiële aftrap van het GIA lustrum.
Laatst gewijzigd:13 augustus 2020 09:42
View this page in: English