Skip to ContentSkip to Navigation
Research GION education/research

Gehonoreerde subsidie-aanvragen voorjaar/zomer 2022

25 juli 2022

We zijn blij te kunnen delen dat er weer enkele nieuwe (vervolg)projecten van start zullen gaan dankzij gehonoreerde subsidie-aanvragen. 

1. Orde in de virtuele kleuterklas - contact: dr. Jolien Mouw

Vanuit de stimuleringsregeling Open en online onderwijs, gecoördineerd door SURF, heeft de minister van OCW subsidie beschikbaar gesteld. Het project "Orde in de virtuele kleuterklas" is één van de gehonoreerde aanvragen. Binnen dit project oefenen AOLB-studenten hun klassenmanagementvaardigheden in een virtual reality omgeving. In dit artikel en in onderstaand filmpje vertelt Jolien hier meer over.

2. Tutoring with the Lightning Squad (TWLS) - contact: dr. Mariëtte Hingstman

Het NRO heeft een prijsvraag uitgeschreven om kansrijke interventies in het PO en VO te implementeren, bedoeld om corona-gerelateerde leervertragingen effectief aan te pakken. Dit onderzoeksprogramma is onderdeel van het Nationaal Programma Onderwijs (NP Onderwijs). Tutoring with the Lightning Squad (voorlopige Nederlandse naam: Teamtutoring met Woord- en LeesSpellen) is één van de geselecteerde interventies. TWLS is ontwikkeld door de Success for All foundation in Amerika (zie voor een impressie het filmpje hieronder) en effectief gebleken in meerdere RCT's. 

Met dit digitale, coöperatieve tutoringprogramma willen we basisschoolleerlingen (groep 3/4/5) op een effectieve, efficiënte en leuke manier helpen om betere lezers te worden. In 2022-2023 zal een Nederlandse versie van TWLS ontwikkeld en gepilot worden, in 2023-2024 zal de effectiviteit door een onafhankelijk onderzoeksteam worden onderzocht en in 2024-2025 zal een retentiemeting plaatsvinden. 

Laatst gewijzigd:25 juli 2022 16:07

Meer nieuws

 • 28 maart 2023

  Een sprong in het diepe: van onderzoek naar ondernemen

  Wat kun je doen als je als onderzoeker je idee op de markt wilt brengen? Dat is een stap die voor onderzoekers vaak niet vanzelf komt. Bij de RUG zijn er daarom een aantal organisaties die daarbij kunnen helpen, waaronder VentureLab. Zo ontstond...

 • 14 februari 2023

  Lift naar de inclusieve werkvloer

  Er is werk zat, en toch staan mensen met een beperking nog vaak aan de kant. Een plus een is twee, zou je denken: dit is hét moment om deze groep arbeidskrachten aan een baan te helpen. De wens is er, ook aan de universiteit, maar tot uitvoering...

 • 15 december 2022

  Groningse bijdrage in groot onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie

  Wetenschapsfinancierder NWO honoreerde recent een groot onderzoeksproject naar nieuwe concepten voor energiezuinige Informatietechnologie met maar liefst tien miljoen euro.