Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research Graduate School of Economics and Business PhD programme

Indigenous knowledge and food security: enhancing decisions of rural farmers

Promotie:Dhr. R. (Robert) Tweheyo
Wanneer:28 mei 2018
Aanvang:12:45
Promotors:prof. dr. H.G. Sol, prof. dr. J. Lubega
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Economie en Bedrijfskunde
Indigenous knowledge and food security: enhancing decisions
of rural farmers

Beslismodel helpt Oegandese boeren voedselzekerheid te verbeteren op basis van inheemse kennis

Voedselzekerheid is een van de grootste uitdagingen in ontwikkelingslanden als Oeganda, zeker in plattelandsgemeenschappen. Het onderzoek van Robert Tweheyo was erop gericht de beslissingen van boeren over voedselzekerheid te verbeteren door gebruik te maken van inheemse kennis. Hij gebruikte daarbij de decision enhancement-benadering, die probeert mensen, processen en technologie samen te brengen in een interactieve omgeving die besluitvorming faciliteert.

Tweheyo concludeert in zijn literatuurstudie dat boeren onder complexe omstandigheden werken die gekenmerkt worden door een slechte coördinatie en samenwerking, en dat er geen kennis en informatie wordt gedeeld om te leren hoe andere boeren omgaan met uitdagingen op het gebied van voedselzekerheid. Verder merkt hij op dat boeren vaak van elkaar leren en gewoonlijk herhalen wat voordien ook werkte. Daarnaast stelt Tweheyo vast dat boeren door de context waarin ze werken niet altijd een rationeel besluitvormingsproces volgen.

Met het oog op deze uitdagingen moeten boeren overgaan tot een nieuwe manier van denken, werken, beheren en modelleren om tot betere oplossingen voor voedselonzekerheid te komen, stelt Tweheyo. Hij heeft daarom een Food Security Decision Enhancement Studio (FDSES) ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd. Hiermee kunnen we interventieschema’s aanbieden die boeren als stappenplan kunnen gebruiken om op basis van inheemse kennis hun beslissingen over voedselzekerheid te verbeteren. De interventieschema’s dienen als leidraad voor ontwikkelingswerkers die zo boeren kunnen helpen om hun beslissingen over voedselzekerheid te verbeteren.