Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB Graduate School of Economics and Business PhD programme

Financial frictions, default risk, and macroeconomic policy

Promotie:dr. M.D.B. (Matthijs) Katz
Wanneer:24 april 2023
Aanvang:14:30
Promotor:prof. dr. B.J. (Ben) Heijdra
Copromotor:dr. C.G.F. (Christiaan) van der Kwaak
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Economie en Bedrijfskunde
Financial frictions, default risk, and macroeconomic policy

Bail-outs leiden op lange termijn tot een hogere productie, een hogere consumptie en meer kredietverlening

Matthijs Katz onderzocht de interactie tussen macro-economisch beleid, financiële fricties en wanbetalingsrisico. Hij bestudeerde de korte- en langetermijngevolgen van bail-outs en bail-ins van banken op zowel de macro-economie als de financiële stabiliteit. In de bail-out economie ontvangen failliete banken een door belastinggeld gefinancierde herkapitalisatie. In de bail-in economie wordt deze herkapitalisatie gefinancierd door het afschrijven van de schulden van banken.

Op de lange termijn leiden bail-outs tot een hogere productie, een hogere consumptie en meer kredietverlening vergeleken met de bail-in economie. Tegelijkertijd stijgt het aantal banken dat iedere periode geherkapitaliseerd dient te worden aanzienlijk in de bail-out economie. 

Katz bekeek ook hoe financiële fricties tussen internationale partijen bewegingen in wisselkoersen en internationale kapitaalstromen beïnvloeden en de effectiviteit van afschrijvingen van buitenlandse schulden wanneer binnenlandse banken schulden hebben in vreemde valuta. Wanneer de uitleencapaciteit van zowel binnenlandse als buitenlandse partijen afhangt van hun kapitaalpositie, leiden veranderingen in de kapitaalpositie endogeen tot bewegingen in wisselkoersen en kapitaalstromen. Deze wisselkoersbewegingen hebben als gevolg dat een afschrijving van buitenlandse schulden amper de kapitaalpositie van binnenlandse banken verbetert.

Tot slot onderzocht Katz de interactie tussen overheidswanbetalingsrisico, structurele hervormingen en begrotingsbeleid in een monetaire unie wanneer de beleidsrente op zijn effectieve ondergrens zit. Overheidswanbetalingsrisico leidt tot hogere bbp-verliezen na deflatoire structurele hervormingen wanneer de effectieve ondergrens op de beleidsrente bindt. Binnenlands contractief begrotingsbeleid vermindert het wanbetalingsrisico amper. Expansief begrotingsbeleid in een ander land in de muntunie heeft kleine overloopeffecten voor het land dat te maken heeft met wanbetalingsrisico.