Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research Graduate School of Economics and Business PhD programme

Prosocial behavior in markets

Promotie:dr. A.L. (Anouk) Schippers
Wanneer:16 november 2023
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. A.R. (Adriaan) Soetevent, prof. dr. M.A. (Marco) Haan, dr. J.W. (Jan Willem) Bolderdijk
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Economie en Bedrijfskunde
Prosocial behavior in markets

Prosociaal gedrag in markten

Wat beweegt iemand om te handelen in het belang van anderen? Anouk Schippers bestudeert de drijfveren en consequenties van prosociaal gedrag in markten in verschillende settings en evalueert manieren om prosocialiteit te versterken.

In het eerste empirische hoofdstuk onderzoekt Schippers uitwisseling van tweedehands boeken via minibiebs. Schippers concludeert dat sociale normen en voorkeuren voor samenwerking onder minibieb-eigenaren en -gebruikers meeliftgedrag beperken. Gebruikers brengen negen boeken terug voor elke tien die ze lenen. 

In het tweede hoofdstuk presenteert Schippers de resultaten van drie labexperimenten over het ingaan tegen niet-duurzame conventies. Daar concludeert ze dat het aanreiken van pragmatische in plaats van morele argumenten de bezorgdheid over mogelijke sociale sancties niet kan wegnemen. Daarmee lijkt het mensen niet te helpen om zich publiekelijk uit te spreken tegen niet-duurzame conventies.

In het derde hoofdstuk bestudeert Schippers de vraag van consumenten met altruïstische voorkeuren naar een product waarvan een bedrijf een deel van de opbrengst aan een goed doel doneert. Uit een experimentele marktomgeving blijkt dat het koppelen van de verkoop van een product aan een donatie kan leiden tot hogere winsten en donaties. Zowel het bedrijf als het goede doel kan dus baat hebben bij een dergelijke samenwerking.

Tot slot presenteert Schipper de resultaten van een veldexperiment onder tankstationklanten. Ze concludeert dat vrijwel alle klanten de kosten voor het compenseren van de CO2 uitstoot van hun tanktransactie overschatten. Klanten lijken niet geïnteresseerd in het opvragen van informatie over de daadwerkelijke compensatiekosten, en klanten direct informeren over deze kosten lijkt compensatiegedrag niet te beïnvloeden.