Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Promoties

The self-organisation of lemur social systems

Promotie:L. (Lauren) Seex
Wanneer:14 mei 2024
Aanvang:11:00
Promotors:C.K. Hemelrijk, prof. dr. P. Kappeler
Copromotor:dr. C. Fichtel
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
The self-organisation of lemur social systems

Vrouwelijke dominantie en zelforganisatie bij maki's

Lauren Seex onderzocht waarom vrouwtjes dominant zijn over mannetjes bij veel soorten maki's - ook wel lemuren genoemd - en waarom vrouwelijke dominantie bij sommige soorten sterker is dan bij andere. Zij benaderde dit onderwerp door de lens van zelforganisatie, die stelt dat complexe gedragingen kunnen ontstaan uit eenvoudige interacties.

Door drie soorten maki te bestuderen die verschillen in hun mate van vrouwelijke dominantie, ontdekte Seex dat factoren zoals ruimtelijke nabijheid en competitie om middelen een centrale rol spelen bij het vormen van dominantiehiërarchieën. Met behulp van computationele modellen heeft zij laten zien hoe voedseldistributie de ruimtelijke cohesie, de interactie-frequentie, en de mate van vrouwelijke dominantie beïnvloedt.

Daarnaast bestudeerde Seex bestaande maatstaven voor interseksuele dominantie en toonde ze aan welke maatstaven het meest accuraat en robuust waren. Daarmee moedigt zij het gebruik ervan aan in toekomstige studies naar interseksuele dominantie bij andere dieren. Haar onderzoek combineert zowel empirische als theoretische benaderingen van makigedrag en benadrukt het belang van zelforganisatie bij het bestuderen van sociale dynamiek.