Skip to ContentSkip to Navigation
Research DNPP Thema's Europese verkiezingen 2024

Europese verkiezingen 2024

Van 6 tot en met 9 juni 2024 worden miljoenen Europeanen opgeroepen om de samenstelling van het Europees Parlement te bepalen. Het is een van de grootste verkiezingen ter wereld. Nederland mag op 6 juni naar de stembus, andere EU-lidstaten volgen in de dagen daarop.

De Europese verkiezingen, die eens in de vijf jaar worden gehouden, vormen een belangrijk moment waarop de burgers van de Europese Unie de kans krijgen om in het stemhokje te bepalen wie hen mag vertegenwoordigen in het Europees Parlement. Er worden 720 Europarlementariërs gekozen. Dat zijn er vijftien meer dan er momenteel in het parlement zitten; het resultaat van een herverdeling van Britse zetels na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Nederland mag dit jaar 31 Europarlementariërs naar Brussel sturen. Dit zijn er 5 meer dan bij de vorige Europese verkiezingen van 2019.

Europarlementariërs

Hoewel niet iedereen bekend zal zijn met de 31 Nederlandse Europarlementariërs, spelen zij een cruciale rol in het vormgeven van de wetgeving van de Europese Unie. Elk wetsvoorstel moet worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Daarnaast stelt het Europees Parlement, samen met de Raad, de begroting van de EU vast. Ook houden Europarlementariërs toezicht op alle EU-instellingen en kiezen zij de voorzitter van de Europese Commissie.