Skip to ContentSkip to Navigation
Research DNPP Politieke partijen LEF

Partijgeschiedenis

De partij LEF kwam voort uit de De Jongerenpartij (DJP) die Daniël van Duijn in december 2020 had opgericht en trok bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 circa 5.000 stemmen (0,0%). LEF wilde meer jongeren in de politiek brengen en hun belangen behartigen, maar ook een nieuwe visie op de samenleving ontwikkelen.

De Jongerenpartij nam in 2021 niet aan de verkiezingen deel. Ze veranderde haar naam vervolgens in LEF – Voor de Nieuwe Generatie. Ze had echter niets te maken met de partij LEF die als Lijst 17 aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 had deelgenomen.

De veelzijdige kunstenaar en leraar aardrijkskunde Van Duijn was eerst campagneleider en vervolgens lijsttrekker. Hij trok de aandacht met enkele opvallende campagnestunts. Op zondag 12 november verscheen hij tijdens het TV-programma Buitenhof voor een raam waar hij een affiche van LEF plakte. Woensdag 15 november stak hij met enkele partijgenoten verkiezingsaffiches in schilderijenlijsten van het Rijksmuseum. Dinsdag 21 november sprong hij tijdens het slotdebat van de NOS op het podium en schreeuwde de lijsttrekkers van GroenLinks/PvdA, NSC en VVD toe dat ze ‘oude meuk’ waren en dat met name de VVD ‘nooit meer aan de macht’ mocht komen, waarop hij door beveiligers werd weggedragen.

De twintig kandidaten op de lijst (elf vrouwen en negen mannen) waren gemiddeld nog geen dertig jaar oud. Partijvoorzitter was Mia Haug. Op nummer 15 stond de presentator van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde Pieter Hulst, op 18 Niraï Melisi, voorzitter van De Nieuwe Mens, een partij in oprichting die zelf nog niet aan de verkiezingen kon deelnemen.

Belangrijke eisen in het verkiezingsprogramma van 2023 waren invoering van een basisinkomen van 1.550 euro per maand en extra belasting op superrijken, verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd naar 15 jaar, gratis openbaar vervoer en een spitsheffing, meer democratie via gelote burgerraden en gekozen burgemeesters, boete op leegstand en een huurplafond, inkomensafhankelijke boetes en buurtrechtspraak, heroverweging van het lidmaatschap van de NAVO en een Nationaal Zorgfonds. Over het algemeen ademde het programma een linkse en progressieve geest.

In 2022 had de partij in Amsterdam en Den Haag aan gemeenteraadsverkiezingen deelgenomen maar haalde te weinig stemmen (848 respectievelijk 1.648) om zetels te winnen.

Laatst gewijzigd:25 januari 2024 09:06