Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Sociologisch Instituut Groningen Onderzoek in Groningen

Over het onderzoek

Hoe komt sociale welvaart tot stand? Die vraag staat centraal in het onderzoek van de afdeling Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Wetenschappelijke vraagstukken en maatschappelijke problemen worden door middel van theoriegestuurd, empirisch onderzoek ontrafeld.

decoratieve afbeelding
Arie Glebbeek

Titel ‘Het einde van de meritocratie’

Door Dr. Arie Glebbeek 

De inhoud:

De maatschappelijke ladder is steeds meer een opleidingsladder geworden. Dit zet ons onderwijssysteem onder grote druk en verdeelt de samenleving in toenemende mate in hoger- en lageropgeleiden. Dit heeft grote gevolgen, ook in Nederland. Diverse vooraanstaande sociale wetenschappers spreken inmiddels van een 'crisis van de meritocratie'. In dit college wordt deze crisis nader geanalyseerd. In een sterke presentatie, met een persoonlijke touch, worden de oorzaken en gevolgen helder neergezet, en wordt een mogelijke oplossingsrichting verkend. 

De spreker

Dr.Arie Glebbeek was – tot zeer recent – Universitair Hoofddocent bij het Sociologische Instituut. Zijn verteltalent, en zijn onderwijshart, maken hem tot een begenadigd en populair docent voor vele generaties studenten. Gedurende zijn hele loopbaan was hij inhoudelijk gefascineerd door de relatie tussen onderwijs en arbeidsmarkt vanuit verschillende perspectieven. In dit college komt dit allemaal samen. Een aanrader voor iedereen met (beleidsmatige, politieke of wetenschappelijke) interesse in onderwijs, arbeidsmarkt en sociale stratificatie.

Naar de video: https://www.youtube.com/watch?v=NpO6TH0MVnc 

Artikel uit het Dagblad van het Noorden (van 4 april 2024) over minder theoretisch onderwijs LINK


RUG-student wint KHMW Jan Brouwer Scriptieprijs 2023

Hannah Dietzenbacher ontving de prijs voor haar scriptie Criminal Network Disruption: A simulation study on the effectiveness of law enforcement intervention strategies.

Door middel van een sociale netwerk simulatie onderzocht Hannah hoe je synthetische drugsnetwerken zo effectief mogelijk kunt ontmantelen en ontwrichten. Ze heeft als socioloog gewerkt met unieke datasets van de Politie Noord-Nederland om zo een synthetisch drugsnetwerk en hun organisatieproces in kaart te brengen. De actoren met de meest waardevolle connecties – dat wil zeggen, die verschillende groepen met elkaar verbinden – blijken cruciaal. Worden die uit het netwerk gehaald, dan kan dat leiden tot een effectieve ontwrichting en ontmanteling van de drugsnetwerken.

Hannah heeft zelf de code voor de simulatie – waarin telkens één actor uit de verzameling werd gehaald, totdat het netwerk was ontmanteld – gebouwd. Ze merkte tijdens haar studie dat ze programmeren leuk vond en wilde dit graag in haar scriptie betrekken. Gelukkig trof ze een hulpvaardige scriptiebegeleider, dr. Gert Stulp, die onder andere is opgeleid in Artificial Intelligence. 

Laudatio door jurylid Prof. dr. T.W.G. (Tom) van der Meer, hoogleraar politicologie, in het bijzonder legitimiteit, ongelijkheid en burgerschap Universiteit van Amsterdam.

Meer informatie over de Jan Brouwer Scriptieprijzen hier.

decoratieve afbeelding
Fotograaf: Stephanie Driessen
Laatst gewijzigd:05 april 2024 15:38
View this page in: English