Dr. Marc Wever krijgt subsidie Gratama Stichting toegekend

Marc Wever, universitair docent Bestuursrecht aan onze faculteit, heeft een subsidie van de Gratama Stichting toegekend gekregen. Wever gaat met behulp van die subsidie onderzoek doen naar opvattingen van het begrip ‘dienstbaarheid’ onder overheidsmedewerkers, wetgevers, rechters en burgers.
Relatie tussen overheid en burger
Ongeveer tien jaar geleden stond de eigen verantwoordelijkheid van de burger centraal in diens relatie met de Nederlandse overheid. Veel wetgeving en beleid van de overheid was gebaseerd op wantrouwen ten opzichte van de burger.
Inmiddels wil de overheid de bureaucratische rechtsstaat omvormen tot een responsieve rechtsstaat, waarbij de overheid er voor de burger is (en niet andersom). In het contact met de burger wil de overheid de menselijke maat hanteren en bij besluitvorming maatwerk leveren.
Om de ambities van de overheid op het punt van menselijke maat en maatwerk concreet te maken, is voorgesteld om het dienstbaarheidsbeginsel in artikel 2:4a van de Algemene wet bestuursrecht als volgt te formuleren: ‘Het bestuursorgaan stelt zich bij het uitoefenen van zijn taak dienstbaar op’.
Opvattingen over dienstbaarheid
Wat houdt het begrip ‘dienstbaarheid’ in volgens overheidsmedewerkers van wie een dienstbare opstelling wordt verwacht? Wat houdt het in voor burgers tegenover wie de overheid zich dienstbaar moet opstellen? Verstaan overheidsmedewerkers hetzelfde onder dienstbaarheid als de wetgever, rechter en burgers? Dat zijn de vragen die in het onderzoek van Wever zullen worden beantwoord. Het onderzoek gaat binnenkort van start en zal in mei 2026 worden afgerond.
Gratamasubsidie
De Gratama Stichting biedt in samenwerking met de Stichting Groninger Universiteitsfonds de mogelijkheid om wetenschappelijke projecten van kleine omvang, opgezet en uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen, financieel te ondersteunen. Jaarlijks worden alle faculteiten van de RUG in de gelegenheid gesteld om een subsidie bij de stichting aan te vragen. Het toe te kennen subsidiebedrag ligt tussen €5.000 en €25.000.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 29 april 2025 13:52 |
Meer nieuws
-
22 april 2025
Impact | Online advies over het demonstratierecht
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Noor Swart en Berend Roorda, genomineerd in de categorie 'onderzoeker,' voor hun online intiatief...
-
22 april 2025
Hoe wapen je je tegen de macht van Big Tech?
Hoe kunnen we met zijn allen minder afhankelijk worden van Big Tech? Een actuele en prangende vraag die ook binnen de RUG speelt. Recent ging er een petitie rond van een groep stafleden die ervoor pleiten dat de RUG zich losmaakt van Google en...
-
15 april 2025
Faculteit Rechtsgeleerdheid lanceert podcast Recht op Nieuws
De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen lanceert op 16 april 2025 de eerste aflevering van diens podcast Recht op Nieuws. Het thema van de eerste aflevering is: ‘Kan de overheid straks zomaar organisaties verbieden?’