Gesa Kübek en Radina Stoykova ontvangen Veni-beurs van NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft dr. Gesa Kübek en Radina (Adi) Stoykova een Veni-subsidie toegekend. Kübek gaat de subsidie besteden aan onderzoek naar hoe de economische empowerment van vrouwen kan worden versterkt door de EU-handelswetgeving en praktijk. Stoykova gaat het toegekende bedrag gebruiken voor onderzoek naar algoritmische detectives.
EU-handelsbeleid als motor voor de economische empowerment van vrouwen
De wereld ligt achter bij het bereiken van gendergelijkheid. Handel kan een belangrijk instrument zijn om economische genderongelijkheid op te heffen. Hoe het handelsrecht daarvoor moet worden aangepast is tot nu toe echter onvoldoende duidelijk.
In haar onderzoek verkent Kübek hoe EU-handelswetgeving en -praktijk kunnen bijdragen aan de economische empowerment van vrouwen. Het project brengt vrouwelijke wetenschappers en beleidsmakers uit verschillende disciplines samen om juridische en beleidsmatige oplossingen te ontwikkelen die gendergelijkheid bevorderen via het buitenlandse (handels)beleid van de EU. Door dit onderzoek en de multidisciplinaire samenwerking ontstaat ruimte voor vrouwelijke perspectieven binnen zowel de wetenschap als beleidsvorming.
Algoritmische detectives: eerlijk proces en betrouwbaarheidsbeoordeling van AI-gestuurd digitaal forensisch onderzoek in strafzaken
Wetshandhavingsinstanties maken in toenemende mate gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om digitale gegevens te analyseren in de zoektocht naar bewijs. Maar hoe betrouwbaar is dit digitale bewijsmateriaal? En hoe worden fundamentele rechten binnen strafrechtelijke procedures gewaarborgd? Stoykova’s onderzoek vergelijkt de bewijsrechtelijke benadering van AI in Nederland en Duitsland, met bijzondere aandacht voor regelgeving en forensische validatie.
Door middel van juridische analyses en casestudy’s onderzoekt het project de betrouwbaarheid van AI-systemen in uiteenlopende opsporingscontexten. Daarbij worden ook de risico’s voor individuele rechten in kaart gebracht. Het uiteindelijke doel is het ontwikkelen van normen en richtsnoeren die waarborgen dat het gebruik van AI in digitaal forensisch onderzoek betrouwbaar is, mensenrechten respecteert en de integriteit van het strafproces versterkt.
Veni-beurs
De Veni-beurs is een prestigieuze onderzoeksbeurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), bedoeld voor jonge wetenschappers die net zijn gepromoveerd. Met deze beurs, die kan oplopen tot 320.000 euro, krijgen veelbelovende onderzoekers de kans om in drie jaar tijd hun eigen vernieuwende onderzoeksproject op te zetten aan een Nederlandse universiteit of onderzoeksinstituut. De Veni is onderdeel van het NWO-Talentprogramma en geldt als belangrijke stap richting een zelfstandige academische carrière.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 11 juli 2025 12:46 |
Meer nieuws
-
17 juli 2025
Veni-beurzen voor elf RUG-onderzoekers
Aan elf onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend: Quentin Changeat, Wen Wu, Femke Cnossen, Stacey Copeland, Bart Danon, Gesa Kübek, Hannah Laurens, Adi Stoykova, Frank Tsiwah,...
-
11 juli 2025
Alette Smeulers ontrafelt het kwaad: ‘Gewone mensen, extreme daden’
Internationale misdrijven als genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid roepen al decennia vragen op: hoe kunnen mensen hiertoe in staat zijn? Wat bezielt hen? En hoe kunnen we dit begrijpen zonder te vervallen in simplificaties...
-
09 juli 2025
Faculteit Rechtsgeleerdheid opent deuren tijdens Rondje Rechtsstaat
Op zaterdagmiddag 13 september neemt de Faculteit Rechtsgeleerdheid deel aan Rondje Rechtsstaat, onderdeel van de landelijke Week van de Rechtsstaat. Tussen 13.00 en 16.00 uur is iedereen welkom in het Rölinggebouw om meer te ontdekken over de...