Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Our Rule of Law-team wint nationale Karel de Grote-prijs 2024 voor jongeren

26 maart 2024

Het onderzoeksproject Our Rule of Law is uitgeroepen tot Nederlandse finalist van de Europese Karel de Grote-prijs 2024 voor jongeren. Uit ieder EU-land werd één project tot nationale finalist gekozen. In mei wordt bekendgemaakt welke drie projecten tot Europese winnaars worden uitgeroepen.

Our Rule of Law

Our Rule of Law is opgericht door vier (oud-)studenten van de opleiding International and European Law aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen: Anna Walczak, Elene Amiranashvili, Zuzanna Uba en Tekla Emborg. Onder begeleiding van prof. John Morijn richtten zij het project op met als doel een gemeenschap voor betrokken studenten op te richten en gezamenlijk te werken aan bewustwording van het belang van het beschermen van de rechtsstaat.

In het begin richtte Our Rule of Law zich alleen op de rechtsstaatcrisis in Polen, waar Walczak en Uba vandaan komen. Inmiddels is de focus uitgebreid naar de rest van de EU. Het project waarmee de prijs werd gewonnen bestond uit een mentorprogramma, OroL Academy, gericht op het betrekken van de jeugd bij het creëren van pan-Europese beleidsoplossingen voor de rechtsstaatcrisis. Een nieuw project, Vote4OurRuleofLaw, bestaat uit het trainen van 44 mensen (uit 15 verschillende lidstaten) die voor het eerst kunnen stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen in juni 2024, zodat zij dat op geïnformeerde manier kunnen doen.

Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren

De Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren wordt sinds 2008 toegekend aan projecten waarmee het wederzijdse begrip op Europees en internationaal niveau wordt verbeterd. Iedereen die tussen de 16 en 30 jaar oud is, in de EU woont en aan een project werkt waarmee hij/zij voor positieve verandering in Europa zorgt, kan zich aanmelden.

Ieder jaar selecteren nationale jury’s uit elk EU-land 27 nationale projecten. De Europese jury kiest vervolgens 3 Europese winnaars uit, die worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking in Aken. De prijs levert 7.500 euro en hulp bij het verder ontwikkelen van het onderzoeksinitiatief op.

Het Our Rule of Law team
Het Our Rule of Law team

Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:27 maart 2024 10:06
View this page in: English

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...