Our Rule of Law-team wint nationale Karel de Grote-prijs 2024 voor jongeren
Het onderzoeksproject Our Rule of Law is uitgeroepen tot Nederlandse finalist van de Europese Karel de Grote-prijs 2024 voor jongeren. Uit ieder EU-land werd één project tot nationale finalist gekozen. In mei wordt bekendgemaakt welke drie projecten tot Europese winnaars worden uitgeroepen.
Our Rule of Law
Our Rule of Law is opgericht door vier (oud-)studenten van de opleiding International and European Law aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen: Anna Walczak, Elene Amiranashvili, Zuzanna Uba en Tekla Emborg. Onder begeleiding van prof. John Morijn richtten zij het project op met als doel een gemeenschap voor betrokken studenten op te richten en gezamenlijk te werken aan bewustwording van het belang van het beschermen van de rechtsstaat.
In het begin richtte Our Rule of Law zich alleen op de rechtsstaatcrisis in Polen, waar Walczak en Uba vandaan komen. Inmiddels is de focus uitgebreid naar de rest van de EU. Het project waarmee de prijs werd gewonnen bestond uit een mentorprogramma, OroL Academy, gericht op het betrekken van de jeugd bij het creëren van pan-Europese beleidsoplossingen voor de rechtsstaatcrisis. Een nieuw project, Vote4OurRuleofLaw, bestaat uit het trainen van 44 mensen (uit 15 verschillende lidstaten) die voor het eerst kunnen stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen in juni 2024, zodat zij dat op geïnformeerde manier kunnen doen.
Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren
De Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren wordt sinds 2008 toegekend aan projecten waarmee het wederzijdse begrip op Europees en internationaal niveau wordt verbeterd. Iedereen die tussen de 16 en 30 jaar oud is, in de EU woont en aan een project werkt waarmee hij/zij voor positieve verandering in Europa zorgt, kan zich aanmelden.
Ieder jaar selecteren nationale jury’s uit elk EU-land 27 nationale projecten. De Europese jury kiest vervolgens 3 Europese winnaars uit, die worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking in Aken. De prijs levert 7.500 euro en hulp bij het verder ontwikkelen van het onderzoeksinitiatief op.

Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 26 juni 2025 12:35 |
Meer nieuws
-
03 juli 2025
Nieuwe podcastreeks ‘De strijd tegen de maffia’ onthult de stille oorlog achter de rechtsstaat
Hoe infiltreert georganiseerde misdaad onze instituties? Wat is de prijs van rechtspreken onder dreiging? En wat kunnen we leren van Italië, het land met decennialange ervaring in de strijd tegen de maffia? In de achtdelige podcastserie De strijd...
-
01 juli 2025
Björn Hoops benoemd tot Extraordinary Professor aan University of the Western Cape
Björn Hoops, hoogleraar privaatrecht en duurzaamheid aan onze faculteit, is per 1 juli benoemd tot Extraordinary Professor aan de University of the Western Cape (UWC) in Zuid-Afrika. Zijn benoeming geldt voor een periode van drie jaar, tot en met 30...
-
30 juni 2025
Ramses Wessel co‑auteur van invloedrijk juridisch rapport over Israël en Gaza
Prof. dr. Ramses Wessel, vicedecaan en hoogleraar Europees recht aan onze faculteit, heeft meegewerkt aan een nieuw juridisch rapport over over de verplichtingen van de Europese Unie en haar lidstaten in relatie tot de situatie in Israël en Gaza. Het...