Dr. Marlies Hesselman en mr. David Patterson schrijven mee aan artikel in The Lancet
Dr. Marlies Hesselman en mr. David Patterson zijn co-auteurs van een publicatie in het toonaangevende gezondheidstijdschrift The Lancet. Het artikel waaraan ze hebben meegeschreven is getiteld ‘Collective action and legal mobilisation for the right to health in the climate crisis’.
Het recht op gezondheid
De klimaatcrisis is een gezondheidscrisis en het begrip van schendingen van ons “recht op gezondheid” en andere mensenrechten kan worden versterkt door interdisciplinaire samenwerking tussen juristen, de volksgezondheidssector en getroffen gemeenschappen. De inbreng van deskundige instanties, zoals de World Health Organization (WHO), in juridische procedures zoals het advies van het Wereldgerechtshof is van onschatbare waarde. De WHO heeft in april materiaal geleverd aan het Internationaal Gerechtshof, wat de implicaties van het recht op gezondheid zou moeten onderstrepen.
Wettelijke mobilisatie en collectieve actie
Het artikel waaraan Hesselman en Patterson hebben meegeschreven, is gepubliceerd voor een publiek dat zich bezighoudt met de volksgezondheid. Het doel was het benadrukken van de trend in wettelijke mobilisatie en collectieve actie tegen klimaatverandering op basis van de gevolgen voor de fysieke en mentale gezondheid.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 07 mei 2024 09:47 |
Meer nieuws
-
09 oktober 2024
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om...
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?
-
20 augustus 2024
Landen aansprakelijk stellen voor cyberaanvallen nog lastig
Evgeni Moyakine onderzoekt of landen aansprakelijk kunnen worden gesteld voor cyberaanvallen door hackersgroepen. Volgens hem stelt het internationaal recht te hoge eisen aan de bewijslast.