Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Nieuwe, toegankelijke RUG-bewegwijzering

02 oktober 2023

Zelfstandig de weg kunnen vinden in een gebouw kan soms een uitdaging zijn. Wat hier een belangrijke bijdrage aan kan leveren, is bewegwijzering. De Rijksuniversiteit Groningen heeft de afgelopen maanden, samen met externe gespecialiseerde ontwerpers op het gebied van bewegwijzering en toegankelijkheid, gewerkt aan een ontwerp voor nieuwe bewegwijzering.

.

Nieuwe, toegankelijke bewegwijzering

Het doel van de nieuwe bewegwijzering is om studenten, medewerkers en bezoekers beter de weg te laten vinden in de gebouwen van de RUG en zo gemakkelijker de gewenste locatie te laten vinden.

Bij het ontwerpen van de nieuwe bewegwijzering heeft de RUG rekening gehouden met verschillende toegankelijkheidsfactoren. Denk hierbij aan lettergrootte, kleurcontrasten, lettertype en locatie van de bebording. Hierbij is specifiek rekening gehouden met de mobiliteit van mensen met een fysieke beperking (denk aan iemand in een rolstoel of met beperkt zicht) zodat zij zich beter kunnen oriënteren en hun bestemming zelfstandig kunnen vinden.

De kamerbordjes hebben een totale make-over gehad; de bordjes bevatten minder informatie zodat ze sneller zijn te scannen, de letters zijn flink vergroot en er zijn tactiele elementen (reliëf en/of braille) toegevoegd. Daarnaast zijn ook de ruimtenummers erg vergroot.

.

Rölinggebouw

De bezoekers van het nieuwe Rölinggebouw (het nieuwe onderkomen voor de Faculteit Rechtsgeleerdheid) hebben de primeur. Daar is de nieuwe bewegwijzering voor het eerst toegepast. Later wordt het ook ingezet in het Feringa gebouw.

De nieuwe bewegwijzering is tot stand gekomen met behulp van Eurorouting uit Leeuwarden i.c.m. Accessibility (onderdeel van Bartimeus, uit Utrecht).

Hulp van medewerkers en studenten

De wens voor nieuwe, toegankelijke bewegwijzering is een nadrukkelijke wens van bezoekers met een beperking. Tijdens de ontwerpfase is in het Harmoniecomplex het nieuwe format getest met enkele gebruikersgroepen. De feedback van deze groep is verwerkt in het uiteindelijke ontwerp. Een ander veelgevraagd deelproject is verbeterde digitale bewegwijzering, zodat bezoekers met hun mobiel visueel en gesproken worden begeleid door de RUG-gebouwen. Of dit project kan worden gerealiseerd, is helaas nog niet duidelijk.

Een technische doormeting wordt uitgevoerd in het Harmoniecomplex tijdens de testfase
Een technische doormeting wordt uitgevoerd in het Harmoniecomplex tijdens de testfase

Meldpunt Toegankelijkheid

Heb je suggesties voor verbetering van de fysieke en digitale toegankelijkheid bij de RUG? Neem dan contact op met het Meldpunt Toegankelijkheid, bereikbaar via toegankelijkheid rug.nl.

.
.

Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:02 oktober 2023 09:55
View this page in: English

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...