Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Onderzoeksvoorstel dr. Daphne Penna en dr. Alasdair Grant gefinancierd door Groningen-Hamburg Funding

12 juni 2023

Dr. Daphne Penna (universitair docent Byzantijns Recht aan de RUG) en dr. Alasdair Grant (postdoc Research Associate Mediterraanse en Midden-Oosterse literatuur en geschiedenis aan de Universität Hamburg) hebben onlangs samen een aanvraag ingediend bij het financieringsprogramma Groningen-Hamburg Funding. Hun aanvraag is gehonoreerd en dus zal het onderzoeksproject ‘Loyalty Oaths in the Roman, Byzantine and Early Islamicate Legal Spheres (LORILS)’, dat later dit jaar van start gaat, gedurende een jaar worden gefinancierd.

Juridische cultuur tijdens het eerste millennium na Christus

De focus van het LORILS-project ligt op eden van trouw, specifiek op het achterhalen van de mate waarin een juridische cultuur zichtbaar is in het gedeelde milieu gedurende het eerste millennium na Christus. Dit zal worden onderzocht via bestudering van diverse teksten (wetboeken, historiografie, juridische commentaren, verdragen) en materialen (munten, zegels en inscripties daarop).

Het LORILS-project heeft tot doel innovatief en holistisch onderzoek voort te brengen, waarmee een brug wordt geslagen tussen christelijke en islamitische maatschappelijke praktijken en die van de Romeinse voorgangers. Het zal ervoor zorgen dat Groningen en Hamburg de academische handen ineenslaan op het gebied van Rechtsgeleerdheid en Geesteswetenschappen, waarbij een basis gelegd wordt voor toekomstige samenwerkingen.

Binnen de Rijksuniversiteit Groningen valt het LORILS-project onder de vleugel van de onderzoeksgroep Sources of Roman Byzantine Law. Binnen de Universität Hamburg behoort het tot het profielinitiatief Thought and Religions.

Groningen-Hamburg Funding

Het financieringsprogramma Groningen-Hamburg Funding is bedoeld voor het ondersteunen van academici bij beide instituten, zodat ze complementair onderzoek kunnen identificeren en meer bezig kunnen gaan met projectsamenwerkingen. Projecten die worden goedgekeurd voor de financiering, hebben volgens het programma veel potentie om bij te dragen aan het strategische partnerschap tussen de Rijksuniversiteit Groningen en de Universität Hamburg.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:22 januari 2024 13:33
View this page in: English

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...