Michele Molè vertelt over Panoptiwork en aankomende lezing over AI

Iedere maand vindt er minstens één evenement van samenwerkingsverband Panoptiwork plaats. Wat houdt dat project precies in en wat is het overkoepelende thema? We gingen erover in gesprek met Michele Molè , een van de projectcoördinatoren van Panoptiwork.
Laten we beginnen met de basisvraag: wat is Panoptiwork?
Panoptiwork is een twee jaar durend samenwerkingsverband tussen onderzoekers van zeven verschillende faculteiten van de RUG. De naam verwijst naar Panopticon, de ideale structuur die als metafoor dient voor een nieuw algoritmisch bestuur op de werkplek.
Wat is het doel van dit samenwerkingsverband?
Het doel van Panoptiwork is om onderzoekers en studenten met diverse achtergronden bij elkaar te brengen en zo nieuwe inzichten op te doen over de relatie tussen het arbeidsrecht en digitalisatie. De digitalisatie creëert namelijk veel mogelijkheden voor vernieuwing van arbeidsprocessen. Om die veelbelovende vernieuwing echter een gedeelde voordeel te maken, moet aandacht worden besteed aan onder andere machtsrelaties, werkomstandigheden en juridische bescherming.
Wie maakt er onderdeel uit van Panoptiwork?
Onderzoekers van de faculteiten Letteren, Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, Economie en Bedrijfskunde, Rechtsgeleerdheid, Wijsbegeerte, Ruimtelijke Wetenschappen en Science en Engineering werken samen aan Panoptiwork. Zij worden bij hun samenwerking ondersteund door een onderzoeksassistent.
Hoe wordt Panoptiwork gefinancierd?
Panoptiwork wordt gefinancierd vanuit de Rijksuniversiteit Groningen, via YAG-SER Funding. Het project loopt twee jaar en voor beide jaren is een beurs van 15.000 euro toegekend.
Wat is de link tussen Panoptiwork en de Jantina Tammes School?
De Jantina Tammes School richt zich op de digitale samenleving en AI. Aangezien Panoptiwork zich ook met die thema’s bezighoudt, valt dat samenwerkingsverband onder de vleugel van de JTS.
Tot slot: wat kunnen we binnenkort verwachten?
Op de website van Panoptiwork verschijnen geregeld blogposts over uiteenlopende onderwerpen binnen het overkoepelende thema digital society. Ook worden er maandelijks seminars georganiseerd, waarbij onderzoekers komen spreken over de ontwikkelingen binnen the Future of Work. Eind volgend jaar, wanneer het project ten einde loopt, wordt er een conferentie georganiseerd.
De eerstvolgende Panoptiworklezing vindt plaats op maandag 20 november 2023. Prof. Antonio A. Casilli komt bij het House of Connections (Grote Markt 21) vertellen over de manier waarop AI globale ongelijkheid in de hand werkt.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 07 april 2025 12:10 |
Meer nieuws
-
07 mei 2025
Publieksacademie lezing 'Demonstratierecht' 22 mei 2025
In Nederland vinden er jaarlijks duizenden demonstraties plaats. Die demonstraties roepen veel vragen op over hoe het zit met het recht om te demonstreren. Over dit thema gaat de Publieksacademie voor de Rechtspraak op 22 mei om 19.30 - 21.00 uur....
-
07 mei 2025
Maffiapraktijken in Nederland: zijn we gewaarschuwd?
Nederland krijgt te maken met steeds gewelddadigere criminaliteit: liquidaties op klaarlichte dag, bedreigde journalisten, en explosies bij woningen. In Nederland zijn we dit niet gewend.
-
22 april 2025
Impact | Online advies over het demonstratierecht
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Noor Swart en Berend Roorda, genomineerd in de categorie 'onderzoeker,' voor hun online intiatief...