Interdisciplinair RUG-onderzoek naar maatschappelijk draagvlak afschaffing legitieme portie in opdracht van WODC
Dr. Mark Beuker , dr. Hans ter Haar , prof. Wilbert Kolkman , prof. Leon Verstappen en dr. Irene Visser (faculteit FRG) gaan met dr. Marieke Haan en dr. Elianne Zijlstra (faculteit GMW) samenwerken aan een WODC-onderzoek. Ze hebben opdracht gekregen te onderzoeken in hoeverre de hedendaagse maatschappij ervan is overtuigd dat de legitieme portie gerechtvaardigd is.
De legitieme portie
In het Nederlands recht staat testeervrijheid voorop: een ouder mag diens kind onterven. Het kind in kwestie heeft dan echter een mogelijkheid om tegen die onterving op te treden, namelijk door een beroep te doen op diens legitieme portie. Grofweg bedraagt de legitieme portie de helft van de waarde van wat het kind zou hebben gekregen als de ouder geen testament zou hebben gemaakt en giften zou hebben gedaan.
Draagvlak en afschaffing
Beuker, ter Haar, Haan, Kolkman, Verstappen, Visser en Zijlstra hebben opdracht gekregen van het WODC (Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum) om onderzoek te doen naar de legitieme portie. Aan de hand van een mixed methods benadering trachten ze twee vragen te beantwoorden:
-
Wat is het maatschappelijke draagvlak van de afschaffing van de legitieme portie?
-
Wat zijn de te verwachten juridische en maatschappelijke gevolgen (voor- en nadelen) van de afschaffing van den legitieme portie voor kinderen vanaf 21 jaar?
Na een uiteenzetting van de legitieme portie zal worden ingegaan op het maatschappelijk draagvlak van de afschaffing van de legitieme portie in andere vergelijkbare landen. Kern van het onderzoek is een enquête onder de Nederlandse bevolking om het draagvlak van de afschaffing van de legitieme portie te peilen. Ten slotte wordt door middel van diepte-interviews in kaart gebracht wat de gevolgen van afschaffing zouden zijn, bekeken vanuit verschillende maatschappelijke perspectieven.
Dit jaar van start
De uitkomsten van het onderzoek zijn primair bedoeld voor de regering en het parlement, ter ondersteuning van de gedachtevorming over het voortbestaan van de legitieme portie. Naar verwachting zal in december 2023 met het onderzoek worden gestart en wordt het WODC-rapport op 1 oktober 2024 opgeleverd.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 26 juni 2025 12:35 |
Meer nieuws
-
03 juli 2025
Nieuwe podcastreeks ‘De strijd tegen de maffia’ onthult de stille oorlog achter de rechtsstaat
Hoe infiltreert georganiseerde misdaad onze instituties? Wat is de prijs van rechtspreken onder dreiging? En wat kunnen we leren van Italië, het land met decennialange ervaring in de strijd tegen de maffia? In de achtdelige podcastserie De strijd...
-
01 juli 2025
Björn Hoops benoemd tot Extraordinary Professor aan University of the Western Cape
Björn Hoops, hoogleraar privaatrecht en duurzaamheid aan onze faculteit, is per 1 juli benoemd tot Extraordinary Professor aan de University of the Western Cape (UWC) in Zuid-Afrika. Zijn benoeming geldt voor een periode van drie jaar, tot en met 30...
-
30 juni 2025
Ramses Wessel co‑auteur van invloedrijk juridisch rapport over Israël en Gaza
Prof. dr. Ramses Wessel, vicedecaan en hoogleraar Europees recht aan onze faculteit, heeft meegewerkt aan een nieuw juridisch rapport over over de verplichtingen van de Europese Unie en haar lidstaten in relatie tot de situatie in Israël en Gaza. Het...