Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Interdisciplinair RUG-onderzoek naar maatschappelijk draagvlak afschaffing legitieme portie in opdracht van WODC

05 december 2023

Dr. Mark Beuker , dr. Hans ter Haar , prof. Wilbert Kolkman , prof. Leon Verstappen en dr. Irene Visser (faculteit FRG) gaan met dr. Marieke Haan en dr. Elianne Zijlstra (faculteit GMW) samenwerken aan een WODC-onderzoek. Ze hebben opdracht gekregen te onderzoeken in hoeverre de hedendaagse maatschappij ervan is overtuigd dat de legitieme portie gerechtvaardigd is.

De legitieme portie

In het Nederlands recht staat testeervrijheid voorop: een ouder mag diens kind onterven. Het kind in kwestie heeft dan echter een mogelijkheid om tegen die onterving op te treden, namelijk door een beroep te doen op diens legitieme portie. Grofweg bedraagt de legitieme portie de helft van de waarde van wat het kind zou hebben gekregen als de ouder geen testament zou hebben gemaakt en giften zou hebben gedaan.

Draagvlak en afschaffing

Beuker, ter Haar, Haan, Kolkman, Verstappen, Visser en Zijlstra hebben opdracht gekregen van het WODC (Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum) om onderzoek te doen naar de legitieme portie. Aan de hand van een mixed methods benadering trachten ze twee vragen te beantwoorden:

  • Wat is het maatschappelijke draagvlak van de afschaffing van de legitieme portie?
  • Wat zijn de te verwachten juridische en maatschappelijke gevolgen (voor- en nadelen) van de afschaffing van den legitieme portie voor kinderen vanaf 21 jaar?

Na een uiteenzetting van de legitieme portie zal worden ingegaan op het maatschappelijk draagvlak van de afschaffing van de legitieme portie in andere vergelijkbare landen. Kern van het onderzoek is een enquête onder de Nederlandse bevolking om het draagvlak van de afschaffing van de legitieme portie te peilen. Ten slotte wordt door middel van diepte-interviews in kaart gebracht wat de gevolgen van afschaffing zouden zijn, bekeken vanuit verschillende maatschappelijke perspectieven.

Dit jaar van start

De uitkomsten van het onderzoek zijn primair bedoeld voor de regering en het parlement, ter ondersteuning van de gedachtevorming over het voortbestaan van de legitieme portie. Naar verwachting zal in december 2023 met het onderzoek worden gestart en wordt het WODC-rapport op 1 oktober 2024 opgeleverd.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:02 januari 2024 12:27
View this page in: English

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...