Dr. Rolf Hoving benoemd tot bijzonder hoogleraar Toezicht op strafvorderlijk overheidsoptreden

Per 1 september 2023 is mr. dr. Rolf Hoving benoemd tot bijzonder hoogleraar Toezicht op strafvorderlijk overheidsoptreden aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen. De leerstoel is ingesteld door de Stichting tot bevordering onderwijs en onderzoek in de strafrechtswetenschappen.
Toezicht op strafvorderlijk overheidsoptreden
Het toezicht op strafvorderlijk overheidsoptreden vormt in toenemende mate een belangrijk thema binnen het strafrecht. Om die reden is in 2018 een bijzondere leerstoel Toezicht op strafvorderlijk overheidsoptreden aan de Rijksuniversiteit Groningen in het leven geroepen. De benoemingstermijn van de leerstoel is vijf jaar, met een eenmalige mogelijkheid tot herbenoeming. Hoving neemt het stokje over van prof. Alex Harteveld.
Curriculum vitae
Rolf Hoving behaalde in 2017 zijn doctoraat, waarvoor hij onderzoek deed naar deskundigen in het strafproces. Sindsdien is hij werkzaam als universitair docent en onderzoeker straf(proces)recht bij onze faculteit. Zijn expertise ligt op het terrein van het strafprocesrecht en het bewijsrecht, onder meer de positie van deskundigen en slachtoffers in het strafproces en de omgang met bewijsmateriaal, processtukken en gegevens.
Sinds 2020 is Hoving tevens wetenschappelijk medewerker bij het Openbaar Ministerie. Hij houdt zich bezig met de voorbereiding van consultatieadviezen. Ook is hij secretaris van de OM-Reflectiekamer Kwaliteitsontwikkeling, waar hij werkt aan de reflectie op wat het Openbaar Ministerie kan leren van door de rechter vastgestelde vormverzuimen en de uitwerking van de aanbevelingen van de Reflectiekamer.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 02 januari 2024 12:24 |
Meer nieuws
-
07 mei 2025
Publieksacademie lezing 'Demonstratierecht' 22 mei 2025
In Nederland vinden er jaarlijks duizenden demonstraties plaats. Die demonstraties roepen veel vragen op over hoe het zit met het recht om te demonstreren. Over dit thema gaat de Publieksacademie voor de Rechtspraak op 22 mei om 19.30 - 21.00 uur....
-
07 mei 2025
Maffiapraktijken in Nederland: zijn we gewaarschuwd?
Nederland krijgt te maken met steeds gewelddadigere criminaliteit: liquidaties op klaarlichte dag, bedreigde journalisten, en explosies bij woningen. In Nederland zijn we dit niet gewend.
-
22 april 2025
Impact | Online advies over het demonstratierecht
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Noor Swart en Berend Roorda, genomineerd in de categorie 'onderzoeker,' voor hun online intiatief...