Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Dr. Michelle Bruijn benoemd tot lid van Young Academy Groningen

27 juni 2023
dr. Michelle Bruijn

Michelle Bruijn, universitair hoofddocent aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is benoemd tot lid van de Young Academy Groningen. Ze treedt daarmee toe tot een groep getalenteerde, enthousiaste en ambitieuze jonge onderzoekers van de RUG en het UMCG.

Onderzoek van Michelle Bruijn

Michelle Bruijn promoveerde in 2021 cum laude aan de Rijksuniversiteit Groningen op onderzoek naar sluitingen van drugspanden en de regulering van cannabis. Ze is onlangs benoemd tot universitair hoofddocent bij de vakgroep Algemene Rechtswetenschap aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de RUG. Hier zet ze haar onderzoek naar onder andere de sluiting van drugspanden voort.

In de afgelopen twee jaar verschenen twee onderzoeksrapporten over dit onderwerp, waarvoor Bruijn in opdracht van het WODC en het Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap samenwerkte met respectievelijk Michel Vols, Ralph Mennes en Jorine de Muijnck. Eén van haar onderzoeksrapporten heeft geleid tot meer dan negentig Kamervragen en een aangenomen motie door de Tweede Kamer, die ertoe moet leiden dat de gevolgen van dergelijke sluitingen worden gemonitord.

Daarnaast doet Bruijn onderzoek naar het internationale recht op huisvesting en het creëren van een gezonde en veilige leefomgeving. Zo is ze betrokken geweest bij een interdisciplinair onderzoeksproject naar de uitbreiding van rookvrije zones. In 2022 heeft Bruijn de Ben Feringa Impact Award gewonnen vanwege de maatschappelijke impact van haar onderzoek.

Over de YAG

De Young Academy Groningen werd in 2016 opgericht en werkt sindsdien onafhankelijk als organisatie voor het creëren van bewustzijn rondom wetenschap en scholingszaken die belangrijk zijn voor jonge onderzoekers.

De missie van de YAG is onder andere om samenwerking tussen disciplines binnen en buiten de RUG te stimuleren en om nieuwe invalshoeken te vinden voor het verbinden van de academische wereld en de samenleving. Ook wil de organisatie ervoor zorgen dat jonge onderzoekers meer te zeggen hebben over het universiteitsbeleid en dat er meer geïnvesteerd wordt in hun professionele ontwikkeling.

Benoemingstermijn en voordelen

Het lidmaatschap van de YAG geldt voor de duur van vijf jaar en is daarna niet vernieuwbaar. Leden krijgen niet alleen de kans om connecties te leggen met jonge wetenschappers van andere faculteiten, maar worden ook voorbereid op het lidmaatschap van (inter)nationale wetenschappelijke besturen en organisaties.

De Rijksuniversiteit Groningen ondersteunt de YAG met een budget voor de verschillende projecten, een budget per lid en drie promovendiplekken voor interdisciplinair onderzoek. Met behulp van die budgetten kunnen de leden diverse onderzoeksprojecten financieren.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:02 januari 2024 12:31
View this page in: English

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...