Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws Nieuwsarchief

Dr. Kostia Gorobets wint Praemium Erasmianum Dissertatieprijs

03 mei 2023
Dr. Kostia Gorobets

Kostia Gorobets, universitair docent internationaal recht aan onze faculteit, heeft een van de vijf Dissertatieprijzen van de Stichting Praemium Erasmianum gewonnen. Hij krijgt de prijs voor zijn proefschrift Contemplating an uneven landscape: the authority of international law.

Proefschrift over internationaal recht

In zijn proefschrift verbindt Gorobets de rechtsfilosofie met het internationaal recht. Hij onderzocht hoe de autoriteit van internationaal recht verschilt van de wettelijke autoriteit zoals die op nationaal niveau bekend is. Internationaal recht wordt gewoonlijk als een nog onvolgroeid soort recht gezien, omdat het centrale wetgevende, rechtsprekende en uitvoerende organen ontbeert. In een vijftal essays beargumenteert Gorobets dat dit een misverstand is.

Gorobets toont in zijn proefschrift aan dat de kracht van het recht vooral schuilt in de bijzondere wijze waarop het morele en politieke discussies op een ander plan brengt. De specifiek juridische wijze van argumenteren maakt het mogelijk om de verschillende morele en politieke standpunten op zo’n manier te herformuleren dat een redelijke discussie een optie wordt. Gorobets beargumenteert dat het internationaal recht zijn gezag niet alleen aan zijn normatieve inhoud ontleent, maar ook aan de specifieke manier waarop het normatieve redeneringen ondersteunt.

Het eindresultaat van Gorobets’ proefschrift is een boek waarin hij een theoretisch perspectief biedt op discussies die in het algemeen sterk geënt zijn op het model van het nationale recht. Hij vestigt de aandacht op aspecten van het internationaal recht die zowel in het internationaalrechtelijk discours als in de rechtsfilosofische theorievorming onbelicht zijn gebleven.

Dissertatieprijzen

Sinds 1988 reikt de Stichting Praemium Erasmianum jaarlijks vijf Dissertatieprijzen uit aan jonge onderzoekers die een uitmuntende dissertatie hebben afgerond op het terrein van de Geesteswetenschappen, Sociale Wetenschappen of Rechtsgeleerdheid. De prijzen worden alleen uitgereikt aan onderzoekers die werkzaam zijn bij een Nederlandse universiteit.

Elke Dissertatieprijs bestaat uit een geldbedrag van € 3.000 en een oorkonde. Dit jaar hebben de verschillende universiteiten maar liefst 32 proefschriften aangedragen, waaruit vijf winnaars zijn gekozen.

Uitreiking

De uitreiking van de Stichting Praemium Erasmianum Dissertatieprijzen vindt dit jaar plaats in het Paushuize te Utrecht, op vrijdag 2 juni 2023 vanaf 16:00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich voor het evenement aanmelden door te mailen naar disseratieprijzen@erasmusprijs.org, onder vermelding van ‘Aanmelding uitreiking’.


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:02 januari 2024 12:29
View this page in: English

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...