Nieuw WODC-onderzoek naar Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA)
Mr. Arpi Karapetian, mr. Emil Verheul en prof. Frank Verstijlen van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen gaan in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit Leiden een evaluatieonderzoek uitvoeren naar de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA). Het onderzoek vindt plaats in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
De WHOA is op 1 januari 2021 in werking getreden en biedt ondernemingen met financiële problemen een mogelijkheid om hun schulden te saneren en een faillissement te voorkomen zodat de rendabele activiteiten kunnen worden voortgezet. Het doel van de WHOA is om het reorganiserend vermogen van ondernemingen te bevorderen waartoe verschillende instrumenten zijn opgenomen in de wet. In het evaluatieonderzoek zullen de onderzoekers nagaan in hoeverre de doelen van de WHOA in de praktijk worden gerealiseerd en wat de ervaringen en overige resultaten zijn van de invoering van deze wet. Hiertoe zal zowel een beleidsreconstructie van de wet als een empirische studie naar de uitwerking ervan worden uitgevoerd.
Met het evaluatieonderzoek wordt uitvoering gegeven aan de evaluatiebepaling die in artikel IIA van de WHOA is opgenomen en bepaalt dat uiterlijk eind 2023 een evaluatie van de wet aan het parlement dient te worden aangeboden.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 05 december 2022 13:00 |
Meer nieuws
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?
-
20 augustus 2024
Landen aansprakelijk stellen voor cyberaanvallen nog lastig
Evgeni Moyakine onderzoekt of landen aansprakelijk kunnen worden gesteld voor cyberaanvallen door hackersgroepen. Volgens hem stelt het internationaal recht te hoge eisen aan de bewijslast.
-
17 juli 2024
Veni-beurzen voor tien onderzoekers
Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...