Jamie Behrendt ontwikkelt website met een overzicht van microelektriciteitsnetwerken in de Europese Unie

Microgrids zijn gedecentraliseerde elektriciteitsnetwerken die technisch onafhankelijk van het hoofdtransportnet kunnen functioneren. Deze mogelijkheid zou een duurzamere energiemix kunnen stimuleren. De integratie van microgrids in de elektriciteitsmarkt van de EU is echter wettelijk niet geregeld.
Om een overzicht te krijgen van bestaande initiatieven heeft promovenda Jamie Behrendt een unieke website gemaakt met een kaart van bestaande en in ontwikkeling zijnde microgrids in Europa. Ze nodigt ook nieuwe microgridontwikkelaars in heel Europa uit om contact met haar op te nemen. De informatie van de website zal als onderdeel van haar empirisch onderzoek, worden gebruikt om na te gaan hoe microgrids in de EU moeten worden gereguleerd om een maximale rechtszekerheid en lagere transactiekosten te bereiken.
De EU streeft er in het kader van de Europese Green Deal naar om in 2050 klimaatneutraal te zijn: de netto-uitstoot van broeikasgassen die tegen die tijd in de atmosfeer terechtkomen, moet nul zijn. Dit is alleen haalbaar als alle actoren die verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van broeikasgassen daarnaar handelen, ook de elektriciteitsverbruikers. Het verouderde centrale elektriciteitsnet heeft moeite om de vereiste technische innovatie van het stroomnet tot stand te brengen en hernieuwbare energiebronnen effectief te integreren. Door het gebruik van gedecentraliseerde elektriciteitssystemen, zoals microelektriciteitsnetwerken, te bevorderen, kunnen elektriciteitsgebruikers actiever deelnemen aan de elektriciteitsmarkt en bijdragen aan de energietransitie.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 05 oktober 2022 17:01 |
Meer nieuws
-
14 mei 2025
Podcastserie Universiteit van Nederland: paralellen tussen Italiaanse maffia en Nederlandse georganiseerde misdaad
Nederland krijgt te maken met steeds gewelddadigere criminaliteit: liquidaties op klaarlichte dag, bedreigde journalisten, en explosies bij woningen. In Nederland zijn we dit niet gewend.
-
07 mei 2025
Publieksacademie lezing 'Demonstratierecht' 22 mei 2025
In Nederland vinden er jaarlijks duizenden demonstraties plaats. Die demonstraties roepen veel vragen op over hoe het zit met het recht om te demonstreren. Over dit thema gaat de Publieksacademie voor de Rechtspraak op 22 mei om 19.30 - 21.00 uur....
-
22 april 2025
Impact | Online advies over het demonstratierecht
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Noor Swart en Berend Roorda, genomineerd in de categorie 'onderzoeker,' voor hun online intiatief...