Marc Wever wint VAR-Lex Michiels prijs

Op vrijdag 5 november heeft Marc Wever de VAR-Lex Michiels prijs toegekend gekregen voor zijn proefschrift ‘Kwaliteit van bestuursrechtelijke bezwaarprocedures’. Deze belangrijke bestuursrechtelijke prijs voor jonge wetenschappers wordt een keer in de vier jaar toegekend door de Vereniging van Bestuursrecht (VAR) aan bestuursjuristen die naar het oordeel van de jury een innovatieve prestatie hebben verricht die een belangrijke bijdrage leverde aan de ontwikkeling van, of de belangstelling voor het bestuursrecht.
De kwaliteit van bestuursrechtelijke bezwaarprocedures
Voor zijn proefschrift onderzocht Wever de kwaliteit van bestuursrechtelijke bezwaarprocedures. Als iemand het niet eens is met een besluit van de overheid kan hij bij de bestuursrechter terecht. Voordat hij zich tot de rechter kan wenden, moet hij wel bezwaar hebben gemaakt bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen. Van de talloze geschilbeslechtingsprocedures die er in Nederland zijn, wordt de in de Algemene wet bestuursrecht (Awb) geregelde bezwaarprocedure het meest frequent gebruikt. Jaarlijks behandelen bestuursorganen naar schatting ruim twee miljoen bezwaren. Bestuursorganen genieten veel vrijheid bij het vormgeven van hun bezwaarprocedure. Welke wijze van organiseren zorgt voor de hoogste kwaliteit van bezwaarbehandeling? Deze vraag beantwoordt Wever in zijn proefschrift.
Over de VAR
De VAR – de voormalige Vereniging voor Administratief Recht, thans: de Vereniging voor bestuursrecht – is de Nederlandse wetenschappelijke vereniging voor de beoefening van het bestuursrecht. Jaarlijks worden preadviezen uitgebracht over actuele bestuursrechtelijke thema’s, enkele kleinere studiebijeenkomsten georganiseerd en wordt jaarlijks een pleitwedstrijd voor studenten gehouden.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 09 november 2021 15:05 |
Meer nieuws
-
14 mei 2025
Podcastserie Universiteit van Nederland: paralellen tussen Italiaanse maffia en Nederlandse georganiseerde misdaad
Nederland krijgt te maken met steeds gewelddadigere criminaliteit: liquidaties op klaarlichte dag, bedreigde journalisten, en explosies bij woningen. In Nederland zijn we dit niet gewend.
-
07 mei 2025
Publieksacademie lezing 'Demonstratierecht' 22 mei 2025
In Nederland vinden er jaarlijks duizenden demonstraties plaats. Die demonstraties roepen veel vragen op over hoe het zit met het recht om te demonstreren. Over dit thema gaat de Publieksacademie voor de Rechtspraak op 22 mei om 19.30 - 21.00 uur....
-
22 april 2025
Impact | Online advies over het demonstratierecht
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Noor Swart en Berend Roorda, genomineerd in de categorie 'onderzoeker,' voor hun online intiatief...