Laatste fase onderwijsinnovatieproject PleitVRij
Deze zomer ronden de Rijksuniversiteit Groningen, VU Amsterdam en Universiteit Utrecht het bijzondere, gezamenlijke onderwijsinnovatieproject PleitVRij af. Voor dit project werd een subsidie vanuit de Stimuleringsregeling Open en online onderwijs toegekend. Dankzij het project kunnen studenten in een virtuele omgeving oefenen met pleiten.
Samen met Sylvia Moes (Innovatiemanager, VU Amsterdam) is mr. Adriaan Wierenga (docent/onderzoeker en noodrechtspecialist, Rijksuniversiteit Groningen) aanjager van het project. Projectleider Wierenga: “Het project heeft echt meerwaarde. Studenten vinden spreekvaardigheid heel spannend en we zouden ze graag meer gelegenheid geven om ervaring op doen en feedback te krijgen. Binnen het curriculum ontbreekt het vaak aan ruimte hiervoor, hoe belangrijk we het ook vinden. Binnen de rechtenopleiding zijn universiteiten begrensd in de tijd die kan worden besteed aan communicatieve vaardigheden. Er zijn hoge eisen aan inhoudelijke kennis, ook vanuit het werkveld. Binnen al die eisen opereer je, en dan zijn de voordelen van deze techniek enorm. Als je een setting creëert waarin een student zelf met bril op kan pleiten en waarbij andere studenten overal ter wereld kunnen meekijken en feedback kunnen geven met een speciale bijbehorende app, dan geef je de studenten de tools in handen om te oefenen wanneer ze willen.”
Om het project verdere verdieping en verbreding te geven zijn de betrokken universiteiten van plan om een projectvoorstel voor subsidie in te dienen bij het ministerie van OCW.
De stimuleringsregeling Open en online onderwijs wordt beschikbaar gesteld door de minister van OCW en gecoördineerd door SURF. Op de website van SURF is een uitgebreide interview met Sylvia Moes en Adriaan Wierenga gepubliceerd.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 05 juli 2021 09:58 |
Meer nieuws
-
17 september 2024
Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?
-
20 augustus 2024
Landen aansprakelijk stellen voor cyberaanvallen nog lastig
Evgeni Moyakine onderzoekt of landen aansprakelijk kunnen worden gesteld voor cyberaanvallen door hackersgroepen. Volgens hem stelt het internationaal recht te hoge eisen aan de bewijslast.
-
17 juli 2024
Veni-beurzen voor tien onderzoekers
Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...