Subsidie uit Nationale Wetenschapsagenda voor onderzoek naar juridische bescherming van ouderen
Hoogleraar notarieel recht Leon Verstappen maakt deel uit van een consortium dat 1,9 miljoen subsidie toegekend heeft gekregen uit de Nationale Wetenschapsagenda. Het consortium, dat naast kennisorganisaties bestaat uit diverse maatschappelijke partners, wil een modern, empowermentgericht systeem van juridische ouderenbeschermingsmaatregelen ontwerpen dat voldoet aan de eisen van mensenrechten en best practices van andere landen, maar ook evidence-based is en empirisch getest, en ten slotte geaccepteerd door professionals en ouderen.
Het voorstel van het consortium beoogt een fundamentele hervorming van het systeem van wettelijke maatregelen ter bescherming van kwetsbare ouderen in Nederland. In het voorstel wordt aangegeven dat het huidige Nederlandse systeem achterhaald is. Ten eerste omdat het nog gebaseerd is op het oude paradigma van bescherming: ouderen met toenemende mentale of fysieke beperkingen worden beschermd door hun rechtsbevoegdheid te ontnemen en een wettelijke voogd aan te stellen om hun belangen te vertegenwoordigen en te beschermen. Ten tweede voldoet het Nederlandse systeem niet aan de wensen van de huidige generatie ouderen die meer empowerment willen om hun eigen zaken zo lang en zo veel mogelijk zelf te kunnen regelen.
Het multidisciplinair onderzoeksteam bestaat uit Masha Antokolskaia, hoogleraar personen- en familirecht aan de VU Amsterdam (tevens penvoerder/onderzoeksleider), Catrien Bijleveld (VU/NSCR), hoogleraar methoden en technieken van criminologisch onderzoek, en Kees Blankman, bijzonder hoogleraar Juridische bescherming van ouderen en meerderjarigen met beperkingen aan de VU, Eefje Sizoo onderzoeker aan de VU, Wendy Schrama, hoogleraar familierecht en rechtsvergelijking aan de Universiteit Utrecht, en Leon Verstappen, hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder notarieel recht, aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Nationale Wetenschapsagenda
In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) financiert NWO sinds 2018 onderzoek in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Het doel van het onderzoek in de NWA is een positieve, structurele bijdrage leveren aan de kennismaatschappij van morgen, door vandaag bruggen te slaan en met elkaar wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Hier wordt onder andere invulling aan gegeven via een jaarlijkse financieringsronde voor de NWA-ORC. Deze wetenschapsbrede financieringsronde is erop gericht om interdisciplinair onderzoek en innovatie mogelijk te maken waarmee maatschappelijke en wetenschappelijke doorbraken binnen bereik komen.
Laatst gewijzigd: | 30 november 2020 15:32 |
Meer nieuws
-
20 januari 2021
Prof. John Morijn benoemd tot lid Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken
Prof. dr. John Morijn en dr. Katja Rusinovic zijn door de ministerraad benoemd tot nieuwe commissieleden van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ).
-
06 januari 2021
Daphne Penna krijgt prijs van Academie van Athene
Universitair docent en onderzoeker van het Byzantijns recht Daphne Penna werd door de Academie van Athene geëerd met de jaarlijkse 'Nikolaou Karolou'-prijs 2020, waaraan een bedrag van 3000 euro is verbonden. De Academie van Athene is het hoogste...
-
17 december 2020
Prof. Leon Verstappen treedt terug als voorzitter Land Portal
Na 11 jaar betrokken te zijn geweest bij de Land Portal trad prof. Leon Verstappen op 4 september van dit jaar terug vanwege het aflopen van de maximale bestuurstermijn.