Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidActueelNieuwsarchief

Wilbert Kolkman gestart als hoogleraar Algemene Rechtswetenschap

Nieuw gezicht op sleutelpositie bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid
04 september 2017
Prof. mr. dr. ‎Wilbert Kolkman
Prof. mr. dr. ‎Wilbert Kolkman

Het nieuwe studiejaar van de bachelor Rechtsgeleerdheid begint met een nieuw gezicht bij de vakgroep Algemene Rechtswetenschap, namelijk dat van prof. Wilbert Kolkman. Nieuw op de faculteit is Kolkman natuurlijk niet, integendeel. Van 2006 tot 2017 was hij hoogleraar Privaatrecht, in het bijzonder Notarieel recht, aan onze faculteit. In 2017, officieel al op 1 maart, is hij gestart als vakgroepvoorzitter en als hoogleraar Algemene Rechtswetenschap en Familievermogensrecht.

In zijn nieuwe positie, waarin hij het stokje overneemt van prof. Jan Brouwer, is Kolkman verantwoordelijk voor een groot deel van het eerstejaarsonderwijs en voor de Studentenrechtbank, hét afstudeerproject en paradepaardje van de Groningse bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid.

‘Met name de sleutelpositie in het onderwijs die ik in deze nieuwe functie kan vervullen was voor mij de reden om voor deze plek te gaan’, vertelt Kolkman, die ooit koos voor werken bij de universiteit juist om college te kunnen geven. ‘Daar ligt mijn hart’.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
‘Natuurlijk heb ik plannen voor en ideeën over de toekomst. Zo zou ik heel graag een moderniseringsslag willen maken. Niet de boel drastisch omgooien, daar is geen sprake van, maar hier en daar mijn eigen draai aan zaken geven en stroomlijnen. Maar eerst ga ik natuurlijk kennismaken en verdiepen. Hier ben ik voor de zomer al mee gestart door mee te lopen in de Studentenrechtbank, het prachtige bachelor-afsluitende vak. Vorig jaar ben ik ook al even aangeschoven bij het állereerste college dat eerstejaarsstudenten aan onze faculteit krijgen. Toen van prof. Jan Brouwer, en in september van mij. Dat wordt een bijzonder moment. De organisatie en opbouw van zowel het eerstejaarsonderwijs als de Studentenrechtbank is bijzonder goed geregeld bij onze faculteit. Ik zal me ervoor inzetten dat niveau hoog te houden met aantrekkelijk onderwijs. Door mijn lidmaatschap van onder andere de opleidingscommissie en de examencommissie zit ik dicht bij het vuur.’

Wat betekent je overstap voor je werkzaamheden als onderzoeker?
‘Wat mijn onderzoeksactiviteiten betreft verandert er weinig. Mijn onderzoek in de rechtsgebieden personen- & familierecht en erfrecht neem ik één op één mee. Dit komt ook tot uitdrukking in de nieuwe naam van mijn leerstoel (‘en familievermogensrecht’). Ik zal mij de komende tijd vooral richten op enkele internationale projecten, voor onder meer de Comparative Succession Law Group en de International Society of Family Law. Ook in Canada, waar ik visiting professor ben aan de University of Western Ontario, loopt het een en ander. Daarnaast slokt de bewerking van de Asser 1 (Personen- en Familierecht) veel van mijn tijd op. Mijn werk als raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bijvoorbeeld houd ik wel aan, voor de praktische input. Dat zorgt ook voor een mooie wisselwerking tussen praktijk en theorie, zowel in het onderwijs als in het onderzoek.’


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:04 september 2017 11:21

Meer nieuws