Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidActueelNieuwsarchief

Grote belangstelling voor gratis online cursus over het recht in Nederland

27 februari 2017

Hoe zit onze wet eigenlijk in elkaar? Hoe komt een rechter tot een uitspraak? Wie bepaalt de regels in Nederland? Op maandag 13 maart 2017 start de Rijksuniversiteit Groningen voor de derde keer met de gratis online cursus ‘Inleiding Nederlands recht’ waarin o.a. deze vragen worden beantwoord.

Met deze cursus laat de RUG iedereen die daarin geïnteresseerd is – zowel (toekomstig) student als professional – kennismaken met het recht. Alle deelnemers worden stap voor stap begeleid door docent en onderzoeker Adriaan Wierenga. Door middel van video’s, artikelen, oefenvragen en discussies maken zij kennis met de wereld van het recht. Wierenga: Juist omdat het recht zo veel invloed heeft op ons eigen leven en de wereld om ons heen, is enige juridische kennis altijd nuttig en verrijkend.‘

Inhoud van de cursus

Week 1: Wat is recht? Waar kun je het vinden? Hoe kun je het vinden? Aan de slag met wetten en rechterlijke uitspraken.
Week 2: Het staatsrecht. Wie maakt de regels? Hoe verhoudt de Tweede Kamer zich tot de regering? Op ontdekkingsreis in de Grondwet.
Week 3: Schade en aansprakelijkheid. Waarom moet je soms tóch iemands schade vergoeden terwijl het niet jouw schuld was? En wanneer niet?
Week 4: Wanneer en hoe kun je jezelf verweren tegen de machtige overheid? Wat als je geen bouwvergunning voor een nieuwe dakkapel krijgt?
Week 5: Het strafrecht. Wanneer bega je een strafbaar feit? Kun je de straf ontlopen door een ‘vormfout’? Hoe verdedig je een ander of jezelf?

De online cursus, ook wel Massive Open Online Course (MOOC) genoemd, start op 13 maart 2017 voor de derde keer en is al door 2000 deelnemers gevolgd. Een bovengemiddeld percentage rondde de volledige cursus met succes af.

Aanmelding en deelname

De cursus is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in en meer wil weten van het recht. De cursus start op 13 maart 2017, duurt vijf weken en vraagt per week een tijdsinvestering van ongeveer 3 uur. Deelname is gratis. Aanmelden kan via de website.  

Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Laatst gewijzigd:07 september 2017 13:13

Meer nieuws