Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidActueelNieuwsarchief

Adriaan Wierenga aangesteld bij Onderzoeksraad voor Veiligheid in Den Haag

23 mei 2017
Mr. Adriaan Wierenga

Adriaan Wierenga zet zijn expertise op het terrein van openbare-orderecht de komende tijd in bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid in Den Haag (sector crisisbeheersing en hulpverlening). Hij participeert sinds 1 mei - gedurende in ieder geval de zomermaanden - in een onderzoek naar de veiligheidsrisico's rond de jaarwisseling.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar de problematiek tijdens de jaarwisseling door vuurwerk, verstoring van de openbare orde en geweld tegen hulpverleners.

Hierbij wil de Raad achterhalen welke veiligheidsrisico’s er zijn en welke maatregelen zijn genomen om de problemen te voorkomen of te beperken. Het onderzoek richt zich met name op de vraag of er preventieve mogelijkheden zijn om de jaarwisselingen in de toekomst veiliger te laten verlopen.

De Onderzoeksraad doet dit onderzoek mede op verzoek van de vier grote gemeenten (G4): Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Over de Onderzoeksraad

De Raad, bestaande uit een aantal permanente raadsleden, vormt het gezicht van de Onderzoeksraad naar de samenleving. De raadsleden hebben brede kennis van veiligheidsvraagstukken. Daarnaast beschikken zij over ruime bestuurlijke en maatschappelijke ervaring in verschillende functies.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid bestaat uit drie permanente leden: Tjibbe Joustra, Marjolein van Asselt en Erwin Muller. Naast de permanente raadsleden telt de Raad een aantal buitengewone raadsleden. Zij ondersteunen de Raad op basis van hun sectorgerichte deskundigheid.

Over Adriaan Wierenga

Naast zijn functie als docent en onderzoeker bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid, met als expertisegebied openbare-orderecht (noodrecht), rampenbestrijding en crisisbeheersing, is Wierenga auteur van delen van Tekst & Commentaar Openbare Orde en Veiligheid en docent bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO). Eind 2016 publiceerde Wierenga het in opdracht van Politie en Wetenschap vervaardigde rapport ‘Naar handhaafbare noodbevelen en noodverordeningen: Een analyse van het gemeentelijke noodrecht’.

Laatst gewijzigd:23 mei 2017 13:31