Publieksacademie voor de Rechtspraak: Kan een asociale huurder uit de woning worden gezet?

De rechtspraak staat volop in de belangstelling. Iedereen heeft wel een mening over de uitspraken van de rechtbank en het werk van het Openbaar Ministerie. Maar de rechtspraak gaat niet alleen over het strafrecht. Of het nou gaat om een scheiding, een voogdij, een ruzie met de buren, problemen met de gemeente of andere overheden, een faillissement, bewindvoering, etc., de rechter komt er aan te pas.
De Publieksacademie voor de Rechtspraak wil met laagdrempelige lezingen tegemoetkomen aan deze belangstelling. Rechters, officieren van justitie, hoogleraren en andere deskundigen vertellen over thema’s in het recht waar veel mensen mee te maken krijgen.
De Publieksacademie voor de Rechtspraak is een samenwerking tussen de Rechtbank Noord-Nederland, de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, het Openbaar Ministerie/Arrondissementsparket Noord-Nederland en het Dagblad van het Noorden. De lezingen zijn geschikt voor een breed publiek. Kennis over het recht is niet nodig om te lezingen te kunnen volgen.
Thema 'woonoverlast' centraal in lezing 10 juni
Tijdens de lezing van 10 juni aanstaande staat het thema 'woonoverlast' centraal. Michel Vols, onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen, en Coen van den Noort, rechter (Rechtbank Noord-Nederland), vertellen hoe zij aankijken tegen extreme overlast veroorzaakt door buurtbewoners.
Vols geeft aan de hand van voorbeelden aan wat u, overheden en andere instanties hiertegen kunnen doen. De rechter vertelt welke afwegingen hij maakt en op basis waarvan hij een uitspraak moet doen.
Wilt u bij deze lezing aanwezig zijn? Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier op de website van het Dagblad van het Noorden. Let wel, er is een maximum aantal beschikbare plaatsen!
Bekijk ook het online videomagazine Unifocus van de RUG, waarin Michel Vols een andere aanpak van burenoverlast bepleit.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 13:41 |
Meer nieuws
-
26 mei 2023
Ben Feringa Impact Award 2023 uitgereikt aan George Azzopardi en Guru Swaroop Bennabhaktula
George Azzopardi en Guru Swaroop Bennabhaktula van de faculteit Science and Engineering hebben voor hun project ‘4NSEEK; Forensic Against Sexual Exploitation of Children’ de Ben Feringa Impact Award 2023 gewonnen. In de categorie ‘studenten’ ging...
-
15 mei 2023
Impact: Hoe procesafspraken strafzaken kunnen versnellen
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2023 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Laura Peters genomineerd in de categorie onderzoeker voor haar onderzoek ‘procesafspraken in strafzaken...
-
08 mei 2023
Liekuut: ‘Beperkte keuze staat verduurzaming in de weg’
Het kabinet verhoogde de afgelopen jaren de energiebelasting voor aardgas en verlaagde die voor elektriciteit. De overheid wil hiermee stimuleren dat huishoudens vaker kiezen voor elektrische warmteopties, zoals warmtepompen, of elektrisch koken....