MOOC Religion and Sexual Wellbeing: Gratis online cursus op FutureLearn

Het projectteam van 'Sexuality, Religion and Secularism' heeft hard gewerkt aan de ontwikkeling van een gratis toegankelijke 4-weekse internetcursus: ‘Religion and Sexual Wellbeing: Pleasure, Piety and Reproductive Rights’, die op 2 mei van start gaat. Het begin van deze cursus vierden we op 21 april met een informele MOOC-lancering. Iedereen is van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze gratis online cursus. Schrijf je hier in.
Gratis online cursus
In debatten over seksualiteit, gender en voortplanting zijn vaak twee heldere geluiden te onderscheiden: conservatieve geluiden, die veelal geassocieerd worden met religie, en liberale geluiden, die vaak geassocieerd worden met seculiere ideologieën zoals het feminisme. De onderwerpen betreffen heel persoonlijke zaken, maar toch wordt er in het publieke debat over gesproken en beslist. Hoe kunnen we, als er door beide kanten zulke sterke meningen en argumenten worden gekoppeld aan kwesties rond gender en seksualiteit, voorbij deze polarisatie kijken?
Leren over de dynamiek van seksualiteit, religie en cultuur in het dagelijks leven van mensen is een manier om tot een weloverwogen standpunt te komen inzake deze wereldwijd omstreden onderwerpen. Daarom biedt de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen nu de gratis online cursus ‘Religion, Gender and Sexual Wellbeing: Pleasure, Piety, and Reproductive Rights’ aan.
Leren over cultuur, religie en seksueel welzijn
Deze Massive Open Online Course (MOOC) helpt je kritisch nadenken over de invloed van cultuur en religie in de dagelijkse keuzes van mensen als het gaat om seksueel welzijn. De cursus laat zien dat plezier en vroomheid niet noodzakelijkerwijs elkaars tegenpolen zijn, ook al lijken religies en SRHR (seksuele en reproductieve gezondheidsrechten) discoursen vaak tegenover elkaar te staan. Je leert hoe mensen beslissingen nemen te midden van lokale tradities, religie en geluiden uit hun directe omgeving. Je onderzoekt de dynamiek van religie en seksualiteit in drie verschillende culturele settings: op de Filipijnen, in Zimbabwe en in Nederland. Elke week focust de cursus op een ander thema, dat vanuit een specifieke achtergrond wordt onderzocht.
Over het team
Deze cursus is ontwikkeld door Brenda Bartelink in samenwerking met Kim Knibbe en de overige projectleden, met input van experts van over de hele wereld.
Dr. Kim Knibbe - opleider, universitair hoofddocent van de vakgroep Vergelijkende Religiewetenschap, Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap, Rijksuniversiteit Groningen.
Dr. Brenda Bartelink - opleider, universitair docent van de vakgroep Vergelijkende Religiewetenschap en senior-onderzoeker van de vakgroep Grondslagen van de Pedagogiek, Rijksuniversiteit Groningen.
Dr. Jelle Wiering - postdoctoraal onderzoeker aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen.
Dr. Rachel Spronk - opleider, universitair hoofddocent van de vakgroep Antropologie, Universiteit van Amsterdam.
Dr. Amisah Zenabu Bakuri – docent aan het University College Utrecht, Universiteit Utrecht en postdoctoraal fellow aan de Dalla Lana School of Public Health, University of Toronto.
Drs. Tom Spits – specialist online onderwijs, Rijksuniversiteit Groningen.
Over de cursus
De cursus duurt 4 weken. In de eerste week verken je de achtergronden van het huidige gepolariseerde debat. In week 2 maak je een digitale reis naar de Filipijnen om in te zoomen op de rol van religie bij de keuzes van individuen als het gaat om seks en voortplanting. Week 3 brengt je naar Zimbabwe, waar je je verdiept in concepten als ‘vrouwelijkheid’ en ‘mannelijkheid’ en waar je leert hoe activisten en NGO’s een beroep doen op religieuze interpretaties om gendergerelateerd geweld aan te pakken. In de laatste week van de cursus beantwoorden we de vraag hoe mensen in Nederland – een zowel cultureel als religieus diverse setting die gekenmerkt wordt door secularisme – leren over seks, in formele en informele settings, en verken je hoe dat in je eigen context gebeurt.
Deze cursus start op 2 mei 2022 en is voor iedereen gratis toegankelijk. De voertaal is Engels en de cursus is te vinden op het online platform FutureLearn.
Wanneer/ aanvang: maandag 2 mei 2022
Waar: FutureLearn. Inschrijven kan hier (deelname is gratis)

Laatst gewijzigd: | 27 februari 2025 12:28 |
Meer nieuws
-
10 juni 2025
RUG en Rijksmuseum tekenen samenwerkingsovereenkomst
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Rijksmuseum tekenden op vrijdag 6 juni een samenwerkingsovereenkomst. Hiermee bestendigen beide partijen de samenwerking op verschillende thema’s, waaronder de overdracht van erfgoed van generatie op...
-
10 juni 2025
Zingeving bij laaggeletterdheid en armoede
Wie voor dag en dauw de straat opgaat, kan hem al eens zijn tegengekomen: de ontbijtfiets van het Leger des Heils in Groningen. Sujin Rosie, promovenda aan de Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij van de Rijksuniversiteit Groningen, fietst met...
-
04 juni 2025
Dode Zeerollen ouder dan gedacht
Veel Dode Zeerollen zijn ouder dan eerder werd gedacht. En niet alleen dat: ook blijkt dat twee fragmenten van de bijbelse rollen uit de tijd stammen van hun vermoedelijke auteurs. Dit constateert een internationaal team van onderzoekers onder...