Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Religion, Culture and Society News archive

‘Ik hou van werken op het snijvlak van theologie en creativiteit.’

Marco Bijdevaate kandidaat voor de titel Jonge Theoloog des Vaderlands
10 november 2021
© Robin Dijkstra
© Robin Dijkstra

‘Als ik later groot ben, word ik rocksterdominee,’ is het levensmotto van de 27-jarige Marco Bijdevaate. De masterstudent Predikantschap is in de race voor de titel Jonge Theoloog des Vaderlands. De winnaar wordt op zondag 28 november om 17:10 bekendgemaakt in het tv-programma Jacobine op 2.

Passies: muziek en theologie

Marco deed de bachelor Theologie aan de RUG en volgde daarbinnen de PThU-track, het speciale traject aan de Faculteit GGW dat de aansluiting vormt op de masteropleiding Predikantschap aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen. Daar is hij nu tweedejaars masterstudent. Om verkozen te kunnen worden tot Jonge Theoloog des Vaderlands maakten de kandidaten een videopresentatie en schreven ze een blogartikel. Voor Marco lag de keuze voor zijn insteek voor de hand: naast theologie is muziek een grote passie van hem. John Mayer – ‘een briljante liedjesschrijver en gitarist’ – is misschien wel zijn grootste held, maar daarnaast vind je in Marco’s platenkast jazz en stevige rock en niet te vergeten de klassiekers van bands als Pink Floyd, The Beatles, Queen en U2.

Creatieve vaardigheden inzetten om het goede nieuws te brengen

‘Ik zeg vaak dat ik rocksterdominee wil worden wanneer ik later groot ben. Daar bedoel ik mee dat ik al mijn creatieve vaardigheden wil inzetten om het goede nieuws, het evangelie van Christus, tot de mensen te brengen. In de kerk speelt muziek een belangrijke rol; Maarten Luther schreef zelfs eigen muziek voor in de diensten! Wat mij bijzonder aanspreekt is de taal van creativiteit, van beelden, het idee dat één beeld meer kan zeggen dan duizend woorden. Daarom vond ik het maken van het filmpje voor de verkiezing ook zo geweldig. Woord, beeld en muziek komen daarin bij elkaar.’ Hier is Marco’s videopresentatie te bekijken. Ook kun je hier je stem uitbrengen op Marco Bijdevaate (let op: dit kan tot 14 november)!

Bluesalbum

Marco, kun je ons een leuk voorbeeld geven van zo’n creatieve manier waarop jij als toekomstige ‘rocksterdominee’ de blije boodschap zou willen brengen? ‘Ik zou heel graag willen samenwerken met creatieven om met elkaar dingen te maken die ontstaan als een soort gesprek tussen het theologische en het creatieve. Ik denk bijvoorbeeld wel eens aan een bluesalbum op basis van het Bijbelboek Klaagliederen, of het uit laten beelden van Bijbelse verhalen door fotografen. Maar creativiteit is niet alleen doen en maken, het is ook minstens zoveel denken. Het lijkt me waardevol om met kerkgemeenschappen na te denken over hun eigen vragen en daar creatief denkend oplossingen voor te vinden, duurzame wegen vooruit te blijven zoeken.’

‘Mark de Jager is een mooi voorbeeld’

Hoe kwam Marco eigenlijk op het idee om zich kandidaat te stellen voor de Jonge Theoloog des Vaderlands 2021/2022? ‘In 2019 zag ik ds. Mark de Jager gekozen worden tot Jonge Theoloog des Vaderlands. Omdat hij net als ik een Groningse theologiestudent was, had ik in hem een mooi voorbeeld dichtbij. Twee jaar geleden vond ik mijzelf er nog niet klaar voor en vorig jaar was er geen verkiezing. Toen de vraag dit jaar opnieuw voorbijkwam, heb ik gezegd dat ik nu wel zou willen! Toen ben ik samen met mijn creatieve team – jeugdvrienden Rudy en Robin – aan de slag gegaan met de video op basis van mijn blog. Dat blogartikel heb ik geschreven na enkele goede discussies met mijn medetheologen in Groningen.’

Ook de gewonde kerk mag om vergeving vragen

In zijn blog schrijft Marco hoe hij de toekomst van kerk, theologie en geloof ziet, of eigenlijk: hoopt.

De drang om te consumeren is steeds groter geworden terwijl het imago van de kerk steeds minder is geworden. De kerk is gewond is geraakt. Door de geschiedenis heen is er steeds meer aan het licht gekomen hoe de kerk, met al haar goede bedoelingen, ook een ravage heeft achtergelaten. Denk bijvoorbeeld aan de rol van de kerk bij slavenhandel en kolonisatie in de (niet zo) Gouden Eeuw, denk aan de enorme misbruikschandalen die de laatste jaren aan het licht komen, of denk aan de achterstelling van vrouwen en minderheden door de kerk. […] Als we jong en oud enthousiast willen krijgen voor theologie en geloof, zullen we samen moeten zoeken naar hoe we de wonden kunnen helen. Een sleutelwoord in die zoektocht is wat mij betreft 'vergeving'. De heiligheid van de kerk is niet dat zij alles goed doet. De heiligheid van de kerk is dat zij gewond is, maar dat zij om vergeving mag vragen.

Vruchtbare samenwerking RUG en PThU

Naast het dragen van de eretitel heeft de aankomende Jonge Theoloog des Vaderlands een ambassadeursfunctie voor de theologie-opleidingen in ons land. Ook die rol zou Marco uitstekend kunnen vervullen: naast predikant in opleiding bij de Protestantse Gemeente Westerkerk in Kampen, is hij sinds afgelopen zomer ook praeses (voorzitter) van het Gronings theologisch studentendispuut Bonifatius en studentambassadeur bij de PThU Groningen. Hij ziet dat theologie en het predikantschap onder druk staan, van lage studentenaantallen tot leeglopende kerken. Door wat stof van het begrip dominee af te blazen hoopt hij als rocksterdominee voor beide iets constructiefs te kunnen betekenen. Hij is erg blij met de vruchtbare samenwerking tussen de RUG en de PThU Groningen, waar hij nu de masteropleiding Predikantschap volgt: ‘Het mooiste daaraan vind ik hun beider bijdrage aan de theologische vorming.’

Vaardigheden vertalen in geloofstaal

Hij licht dit toe: ‘De RUG presenteert zich non-denominaal, waardoor je je leert verhouden tot een breed scala aan perspectieven, en jezelf leert positioneren in een wereldwijde boekenkast van theologie en religiewetenschap. Aan de RUG krijg je alle vaardigheden om daarmee aan de slag te gaan: taalwetenschappelijk, historisch en in verhouding tot sociale wetenschappen zoals sociologie en psychologie. Aan de PThU heb ik geleerd om deze vaardigheden te vertalen tot geloofstaal, door bezig te gaan met vragen als: “Hoe zit dat dan dogmatisch, of bijbels-theologisch?” en “Wat vind ik daar nu zelf van terwijl ik de Bijbel lees?”’

De PThU verzorgt de opleiding tot predikant en geestelijk verzorger binnen de Protestantse Kerk Nederland. De opleiding maakte vanaf haar oprichting in 1614 tot 1999 deel uit van de theologische faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen. In 2012 keerde de PThU terug naar de RUG en de VU.

Wie wordt de nieuwe Jonge Theoloog des Vaderlands?

Marco Bijdevaate is een mooi ‘levend’ voorbeeld van de succesvolle samenwerking tussen onze GGW-faculteit en de PThU. Medio november kiest de vakjury de nieuwe Jonge Theoloog des Vaderlands op basis van de videopresentatie, blog en online stemmen. De officiële bekendmaking volgt op zondag 28 november om 17:10 in een speciale uitzending van Jacobine op 2. Iedereen stemmen dus en hopen dat onze oud-bachelorstudent gaat winnen! Stemmen op Marco Bijdevaate kan hier (tot 14 november, 12 ‘s middags).

© Rudy Driesen
© Rudy Driesen
Laatst gewijzigd:12 juni 2023 20:20

Meer nieuws