Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Religion, Culture and Society News archive News in 2009

Ze zwemmen zonder kleren. Ieh!

UK 03 | 10 september 2009 | Jaargang 39
Josephine en Lukas

Ook behoefte aan tips over lekkere maaltijden? Zo’n goeie tjak op je bord? In deze rubriek kijkt de UK tijdens het koken mee in Groningse studentenkeukens. Deze week maken Erasmusstudenten Josephine Furan en Lukas Pellio spaghetti op z’n Holländisch. Smakelijk!

Door janita naaijer

Ze wilden heel ver weg. “Naar Zuid-Amerika. Of India”, zegt Josephine Furian (22). “Nee, de Filippijnen!”, valt haar vriend Lukas Pellio (23) bij. Maar eigenlijk is het vrolijke theologiekoppel niet zo organisatorisch ingesteld. En eigenlijk zagen ze als een berg tegen al dat papierwerk op.De oplossing bleek dichtbij: twee Erasmusplekken in Groningen. Op de laatste aanmeldingsdag doken ze in een pasfotohokje op het station in Marlburg, hun thuisstad. Ze sloten zich twee weken in huis op voor een cursus Nederlands, Lukas regelde via couchsurfing.org een bank in de woongroep in het ORKZ en het stel begaf zich daarna liftend op de Autobahn.De rest van het verhaal – hoe ze van een weekje bank verhuisden naar een riante kamer met uitzicht op de tuin, een piano en een kat in bruikleen – is geschiedenis. Maar in de grote keuken van afdeling H1 lijkt de stroopwafelkwestie daarentegen nog niet beslecht. “Ik ben nu echt van de krentenbollen hoor”, beweert Lukas. Hij stalt de ingrediënten voor de Holländische variant op zijn familiegerecht uit op de koraalroze tafel. “Maar gisteren at je nog een heel pak stroopwafels op”, zegt Josephine. Lukas lacht haar argument weg: “Nee, dat was maar een half pakje.”De cherrytomaatjes en de verse kruiden gaan in de oven. Het geheel oogt behoorlijk culinair en dat blijkt Lukas, die in de keuken duidelijk de regie in handen heeft, niet van een vreemde te hebben. Zijn broer is chefkok en kwam het stel twee maanden geleden achterna. Hij werkt nu in het gelouterde restaurant de Librije in Zwolle. “Ze werken daar met headsets”, gniffelt Lukas. “Scieeence Fiction!”De glazen van zijn bril beslaan als hij de spaghetti afgiet in de granieten gootsteen. Josephine draait de dopjes van de flesjes Grolsch en verbaast zich nogmaals over het formaat. Buiten kondigt de eerste echte herfstdag van het jaar zich luidkeels aan. En binnen is de pasta warm.“Lukas komt uit West-Duitsland”, vertelt Josephine. “En ik ben opgegroeid in het Oosten.” “Of er veel verschillen zijn?” Lukas neemt een hap van de sla. “Ja, de Oost-Duitsers hebben een ander accent”, zegt hij. “En ze zwemmen zonder kleren. Laatst was ik een dagje weg met Josephine en haar familie. Haar tante was ook mee. En toen, nou ja, ieh!”


Spaghetti à la Holländisch (3 pers.)

1 pak spaghetti½ courgette1 krop ijsbergsla1 stronk witlof1 bakje cherrytomaatje400 gr. Zaanlaander (geraspt)rozemarijntijmbasilicumchilivlokken2 teentjes knoflook

Kook de pasta. Halveer de tomaatjes en meng ze met olijfolie, rozemarijn, tijm en basilicum. Zet ze in de oven tot ze verkleuren. Verwijder de zaadlijsten van de courgette en snijd deze in kleine blokjes. Verhit olijfolie, knoflook en een ruime hoeveelheid chilivlokken in een pan. Bak de courgette en voeg op het laatst de pasta toe. Snijd de witlof en ijsbergsla en meng deze met de cherrytomaatjes. Strooi de geraspte kaas over de pasta. Eet smakelijk!

Laatst gewijzigd:08 augustus 2023 12:09