Publicatie RUG-Jaarverslag 2024
Het jaarverslag 2024 van de Rijksuniversiteit Groningen staat online. Hierin legt de RUG in tekst en cijfers verantwoording af over het gevoerde beleid in 2024 en de besteding van de rijksbijdrage. Het afgelopen jaar was een tijd van contrasten. Enerzijds was er bijvoorbeeld de viering van het 410-jarig bestaan, met als thema ‘Making Connections’. In het kader daarvan werden verschillende festiviteiten georganiseerd, waaronder de uitreiking van eredoctoraten. Anderzijds waren de gevolgen voelbaar van ontwikkelingen buiten de universiteit, zoals het gewapend conflict in Gaza en de oorlog Oekraïne. De RUG streeft ernaar een sociaal veilige universiteit zijn voor alle studenten en alle medewerkers, waarin het principe van academische vrijheid cruciaal is.
Naast onderwijs, onderzoek en impact gaat het verslag in op kennisveiligheid, sociale veiligheid, cybersecurity, privacy en internationalisering. Een belangrijke ontwikkeling is de Wet Internationalisering in Balans (WIB), die onder meer is gericht op beheersing van de instroom van internationale studenten. De RUG heeft al serieus werk gemaakt van het oplossen van knelpunten die de internationalisering met zich mee kan brengen. Juist om de meerwaarde van internationalisering te behouden. De actieve werving van internationale studenten is stopgezet, wat effect had op de instroom. Het aandeel internationale studenten is teruggelopen naar 26,9% (2023: 27,7%). Ook het totale aantal studenten is enigszins gedaald, van 34.047 in 2023 naar 33.297 in 2024.
Aandacht in het jaarverslag is er verder voor de ontstane tekorten, die vooral het gevolg zijn van de hoge inflatie en een teruglopende rijksbijdrage. Al in 2023 is de RUG daarom gestart met het programma ‘TeRUG in balans 2026’. Hier bovenop werd de universiteit in 2024 geconfronteerd met forse bezuinigingen uit het regeerprogramma van het inmiddels demissionaire kabinet-Schoof. De RUG moet besparen, maar wil tegelijk blijven investeren en op zoek gaan naar extra inkomsten. Hiervoor trad in 2024 het actieplan Hoofdlijnenakkoord in werking. Hierbij wordt van iedere faculteit en dienst bij de RUG gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor de realisatie van de plannen en het opvangen van de bezuinigingen.
De RUG wil zich ontwikkelen richting een wendbare universiteit waarbij kennisdeling en participatie in de samenleving de norm is. Hierin is tevens een belangrijke rol weggelegd voor de vier interdisciplinaire schools van de RUG en de Universiteit van het Noorden, als motor voor samenwerking met bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties. Ook in de toekomst wil en zal de RUG een leidende rol spelen op het gebied van innovatie en maatschappelijke betrokkenheid.
Laatst gewijzigd: | 01 juli 2025 12:16 |
Meer nieuws
-
04 juli 2025
RUG reikt verschillende prijzen uit tijdens Ceremony of Merits
De RUG heeft verschillende prijzen uitgereikt aan excellente onderzoekers en studenten tijdens de Ceremony of Merits op 4 juli 2025.
-
02 juli 2025
Relinde Weil herbenoemd als lid van Raad van Toezicht RUG
Het heeft de Minister behaagd Relinde Weil te benoemen voor een tweede termijn als lid van de Raad van Toezicht RUG.